Депутати хочуть закрити російський центр, який возить дітей до РФ

Читать на русском
В СБУ повідомили, що неодноразово скаржилися Кабміну та РНБО на Російський центр науки та культури в Києві, але безрезультатно.

Депутати планують винести на розгляд Верховної Ради законопроект, який заборонить діяльність в Україні Російського центру науки та культури.

Про це повідомляє в Facebook депутатка від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Фриз, передає «Слово і Діло».

Вона розповіла, що в лютому 2016 року вже вносила законопроект про денонсацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про інформаційно-культурні центри, на підставі якої в Києві діє Російський центр науки та культури.

Але, каже нардеп, тоді було висловлено застереження, що ухвалення цього законопроекту призведе до закриття російською владою аналогічних українських культурних центрів у РФ, і законопроект був тимчасово відкликаний.

Російську журналістку вигнали з УкраїниРосійську журналістку Марію Князєву, яка під псевдонімом Саушкіна працювала на телеканали «Россия-1» та «Россия-24», СБУ примусово повернула до РФ.

«Утім, діяльність Російського центру науки та культури в Києві, що включає в тому числі відправлення українських дітей до Російської Федерації з метою їх пропагандистської обробки, та позиція СБУ, що поділяє стурбованість щодо загроз від цієї організації, вимагає повернення до цього питання. Тому законопроект про денонсацію угоди від 1998 року буде повернутий до Верховної Ради», – наголосила Фриз.

На її переконання, ризики, що пов’язані із закриттям українського культурного центру в Москві є меншими, ніж ті, що пов’язані з подальшим функціонуванням російського центру в Києві.

Водночас у Службі безпеки України повідомили, що неодноразово скаржилися Кабміну та РНБО на Російський центр науки та культури в Києві, але безрезультатно. Про це йдеться у відповіді СБУ на депутатський запит від нардепа Наталії Веселової, пише «Українська правда».

Зокрема, спецслужба з'ясувала, що вищезазначений центр, який є українським представництвом організації «Росспівробітництво», здійснює в Україні фінансування псевдонаукових досліджень, що містять упереджені оцінки історичних та політичних подій, поширені в ЗМІ Російської Федерації.

«Інформація про деструктивну діяльність на території нашої держави Російського центру науки та культури в Києві неодноразово направлялася СБУ на адресу Кабміну, РНБО та МЗС (п'ять звернень протягом 2016-2017 років – ред.) для забезпечення національних інтересів та денонсації відповідної угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ», – говорять у відомстві.

Російський гуморист потрапив у базу «Миротворця»Російський гуморист Євген Петросян потрапив у базу центру «Миротворець» за незаконні гастролі в окупованому РФ Криму.

В СБУ поскаржилися, що інших заходів реагування вжити не мають можливості, оскільки вони належать до компетенції органів виконавчої влади.

Також свою відповідь на запит Веселової з цього приводу надало Міністерство закордонних справ.

«МЗС України неодноразово ініціювало (в тому числі в контакті з причетними відомствами) заходи додаткового моніторингу й посиленого контролю діяльності РЦНК, а також афілійованих із ним громадських організацій», – пише МЗС, але про результати звернень нічого не повідомляє.

Нагадаємо, навесні активісти «Національного корпусу» заблокували прохід до будівлі Російського центру науки і культури в столиці, де мав відбутися «Тотальний диктант» із російської мови.

Також повідомлялося, що працівники виконавчої служби управління юстиції Львівської області виселили Російський культурний центр із приміщення на вулиці Короленка у Львові.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: