Тарифи-2017/2018: чому МВФ вимагає підвищити ціни на газ для населення

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З точки зору ринку, має бути єдина ціна, але це радше річ декларативна, аніж реальна. Ніде немає єдиної ціни на газ. Є система цін, вони диференційовані на газовому ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи інформацію про те, що МВФ наполягає на підвищенні ціни на газ, оскільки в Україні ціни значно нижчі порівняно із сусідніми країнами.

«Немає зараз реальних підстав для підвищення цін, окрім того, що вони десь вищі, ніж у нас. Проте це не аргумент. По-перше, в нас на сьогодні більша частина газу власного видобутку. По-друге, ціни такі, що в принципі дозволяють покривати собівартість», – констатував Дяченко.

«Наприклад, у США ціни нижчі, але там ніхто не ставить питання про те, що в Європі газ у кілька разів дорожчий. Так, апелюють до того, що високі ціни на газ – це стимул рухатися до енергоефективності. То в тих же США з енергоефективністю все гаразд, незважаючи на низькі ціни на енергоносії», – продовжив енергетик.

За словами фахівця, економічного підґрунтя для підвищення цін немає.

«Коли не покривалася собівартість, газовидобувні компанії, особливо державні, не могли розвиватися, збільшувати видобуток, тоді були підстави для підвищення. Особливо це стосувалося електроенергії, але зараз картина інша», – додав він.

Як пояснив енергетик, річ у тім, що по своїй суті МВФ – це структура, спрямована перш за все на фінансування реформ.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Він підкреслив, що модель на їхніх умовах пов’язана з покриттям витратної частини.

«Їхня позиція в тому, що на все має бути ринкова ціна. Тобто це модель, яка не вітає дотаційну економіку. Лише в разі, коли це стосується соціально незахищених верств населення. Це має бути, за їхнім переконанням, дуже невелика частина населення. Однак в Україні це майже половина населення. Для МВФ це неприйнятно», – зазначив Дяченко.

Підсумовуючи, експерт застеріг, що в разі підвищення цін дотації потрібно буде також збільшувати.

«Крім того, можуть бути непередбачувані наслідки в разі зростання неплатежів, які вже й так чималі. У цього питання багато лобістів, але підвищити ціни напередодні опалювального сезону – це великий ризик спровокувати соціальний вибух. Ми вже на такому порозі, коли підвищення тарифів може мати соціальні наслідки», – резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: