Погашення держборгу України: де брати ресурси та як уникнути кризи

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

На сьогодні особливих коливань немає. Був стрибок при отриманні траншу від МВФ. Близько місяця тому 450 мільйонів доларів виплатив НБУ, а на початку вересня Мінфін перерахував 500 мільйонів доларів у рахунок погашення відсоткового боргу. До кінця року потрібно погасити ще 1,2 мільярда.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи зростання держборгу України.

«Єдине джерело та спосіб погашення боргів – це зростання економіки. Якщо в нас не буде надходжень інвестицій, створення робочих місць, зростання ВВП, то в борговій ямі Україна залишиться й надалі, а реструктуризація, яка була, не допоможе», – констатував Несходовський.

На його думку, зростання на 2% економіки за такого падіння, як було 2 роки тому, суттєво ситуацію не покращить.

Шлях лише один – брати в борг, віддавати старі борги, створюючи нові. На жаль, така зараз ситуація. На сьогодні зменшити нашу заборгованість без зростання економіки ми просто не можемо, нам потрібні кошти.

Експерт додав, що навіть стаття бюджету щодо погашення відсотків за користування кредитами та виплати кредитів посідає другу сходинку після пенсійних надходжень.

«Тому в нас дуже високі виплати, пов’язані з тим, що Україну фактично розвалили в 2013 році. Були майже відсутні золотовалютні резерви, нулі на рахунках Держказначейства. Торгові війни з РФ, які посилилися в 2015 році, та війна на Сході мали негативний вплив на інвестиційну привабливість», – зазначив фахівець.

Він підкреслив, що для того, щоб вийти з цієї ситуації, потрібно запустити економіку.

«Це комплекс заходів, а не лише боротьба з корупцією, судова реформа, захист прав власності. Потрібні кроки для стимулювання економічного розвитку», – уточнив експерт.

На його переконання, потрібно навести лад на митниці.

Напозичались. Пораховано, як зростає державний борг УкраїниСтаном на травень 2017 року сукупний державний борг України перевалив за 74 мільярди доларів. «Слово і Діло» вирішило простежити, як ми до такого дожилися і скільки на сьогодні винен зовнішнім та внутрішнім кредиторам рядовий українець.

«Коли імпорт може заходити без сплати жодних податків, то він, відповідно, більш конкурентний в Україні порівняно з вітчизняною продукцією. А вітчизняна продукція на наших підприємствах стикається з корупцією, наїздами силовиків, неповерненням боргів», – пояснив Несходовський.

Фахівець додав, що одним із найгірших показників у Doing Business є питання захисту кредиторів.

«У нас із кожного долара повертаються лише сім центів. Це найгірший показник серед усіх країн», – відзначив він.

Резюмуючи, експерт наголосив, що потрібні системні зміни та захист вітчизняного ринку від недобросовісної конкуренції.

«Тоді Україна матиме нові робочі місця, підприємства, інвестиції. Отже, можна розраховувати на більші надходження до держбюджету, які дадуть можливість розрахуватися із зовнішніми та внутрішніми боргами», – проаналізував ситуацію Ілля Несходовський.

Минулого року в Мінфіні пообіцяли, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені.

Докладніше про заборгованість країни – в матеріалі «Напозичалися. Пораховано зростання державного боргу України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: