Коболєв назвав причину, яка стримує Путіна від масштабної війни

Читать на русском
За його словами, задля збереження транзиту газу Україні необхідно провести повноцінну реформу й залучити європейських партнерів до управління ГТС.

Збереження транзиту природного газу має стратегічне значення не лише з економічної точки зору, але й для стримування подальшої російської агресії проти України.

Таку думку висловив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на 14-тій щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), передає «Слово і Діло».

«Якщо зараз збудують «Північний потік-2», ми будемо в небезпеці не тільки з економічної точки зору, але й з безпекової. Я переконаний, що це одна з речей, які враховує Путін, якщо він спробує захопити Україну повністю - що станеться з експортом газу, чи зможуть вони пережити повноцінну війну? І якщо відповідь ні - а зараз відповідь ні - то це один зі стримуючих елементів», - сказав Коболєв.

«Північний потік-2»: чи потягне РФ проект після відмови Заходу в співпраціЕксперт із питань енергетики розповів, наскільки реалістичною є реалізація проекту «Північний потік-2» без підтримки європейських партнерів.

За його словами, задля збереження транзиту газу Україні необхідно провести повноцінну реформу й залучити європейських партнерів до управління ГТС.

Крім того, під час дискусії 66-та Держсекретарка США (2005-2009) Кондоліза Райс назвала «Північний потік-2» загрозою для сталого розвитку Європи.

«Північний потік-2» - це проблема. Якби це був суто економічний проект - було би інакше, але це не так», - зазначила вона.

В той же час президент та виконавчий директор Vitol Ян Тейлор закликав Україну не зважати на «Північний потік-2», а зосередити зусилля на реформуванні власної енергетичної системи.

«Ви ненавидите «Північний потік-2», але уявіть, що він уже існує. Вам не потрібно перейматися «Північним потоком-2», вам треба дати раду власній енергетичній політиці», - зазначив Ян Тейлор.

Віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович додав, що комерційний інтерес до «Північного потоку-2» серед європейських компаній суттєвий, але пріоритетом для Єврокомісії є збереження транзиту газу через Україну.

Також Коболєв повідомив, що німецький технологічний концерн Siemens під тиском Росії відмовився від подальшого постачання обладнання для модернізації української газотранспортної системи.

Раніше очільник НАК «Нафтогаз України» повідомив про завершення чергового раунду переговорів з «Газпромом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: