Боротьба з МАФами в Києві: «за» і «проти» заборони кіосків

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Будь-яку добру справу завжди можна довести до абсурду. Ніколи ще київська влада не боролася з незаконною торгівлею та МАФами так довго й так успішно. Якщо раніше боротьба з незаконно встановленими МАФами проводилася радше з метою перерозподілу грошових потоків, то нинішні дії влади показують серйозність намірів щодо їх повного знищення як класу хаотичного ритейлу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у галузі нерухомості Олег Приходько, оцінюючи знесення незаконно встановлених МАФів у Києві.

Київ проти МАФів

«Боротьба з МАФами має як світлий бік, так і темний. З одного боку, все, що поза законом, не має права на існування. З іншого ж – цілком резонно виникає риторичне питання: наскільки всі закони справедливі й відповідають потребам і попиту суспільства?», – зазначив Приходько.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє інвентаризувати МАФи і прибрати їх там, де вони порушують нормиСказано 29 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

«Якщо в столиці комунальні, приватні, стихійні ринки, МАФи та наметова торгівля мають таку популярність серед жителів, то, можливо, в суспільстві є на них попит? І, може, це потрібно людям або для комфортного життя, або потреба змусила їх шукати дешеві товари? А якщо це так, то наскільки моральними є дії виборчого органу, який забороняє потреби виборців?», – продовжив він.

Торгівля в МАФах і на ринках часто супроводжується антисанітарією, продажем товарів, які взагалі є небезпечними для здоров'я, та ухиленням від сплати податків до казни, але для вирішення цієї проблеми влада обрала найпростіший, найзручніший і найменш витратний спосіб – заборону.

Бізнес на кіосках

На думку фахівця, заборона – це лише з одного боку вирішення питання.

«З іншого боку – це і втрата робочих місць, і відсутність надходжень податків до казни, адже кожен торговець мав патенти, єдині податки, найманих працівників та інші канали узаконення своєї діяльності», – пояснив він.

Крім того, уточнив фахівець, у ціні більшості товарів закладений ПДВ, який оплачували всі покупці, а користувалися ним великі корпорації та бізнес-групи експортерів.

«При цьому перед кожними виборами всі кандидати в депутати на всіх рівнях урочисто присягаються працювати над збільшенням числа робочих місць, спрощенням правил ведення бізнесу та зниженням податкового зобов'язання», – нагадав він.

Жоден із майбутніх депутатів не пообіцяв у своїй передвиборчій промові знести 10 тисяч МАФів, спалити всі стихійні ринки, місця торгівлі секонд-хендом, щоб 50 тисяч киян залишилися без роботи.

Забороняючи, пропонуй

На його думку, необхідно розвивати та покращувати все те, що є затребуваним у суспільстві.

«Якщо невеликий і малий бізнес хаотичного ритейлу набув такої затребуваності, то його необхідно привести до ладу», – зазначив він.

На думку експерта, доцільніше було б замість заборони старих і небезпечних МАФів створити сучасні торгові майданчики.

«У нас виходить, що 20-30 МАФів біля метро – це незаконно, зате 20-30 таких самих дерев'яних будиночків на різдвяні свята – це подарунок київської влади киянам і гостям столиці», – наголосив фахівець.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв презентувати комплексну схему розміщення МАФів у січні 2015 рокуСказано 13 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Дотримуючись давньої мудрості «Забороняючи, пропонуй», дуже хотілося б, щоб від тих посадових осіб, у чиїх рука перебувають долі народу, виходили не лише заборони, але й конструктивні пропозиції, особливо тих процесів, що є затребуваними в суспільстві», – резюмував Олег Приходько.

Нагадаємо, що будучи депутатом, Віталій Кличко обіцяв інвентаризувати МАФи й прибрати їх там, де вони порушують норми. У столичного мера залишилося півроку, щоб дотримати слова.

Крім того, вже на посаді мера Кличко зобов'язався презентувати комплексну схему розміщення МАФів, але провалив обіцянку.

Як відомо, вночі в Святошинському районі столиці сталася масштабна пожежа, в результаті якої згоріли МАФи та ринок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: