Падіння гривні та подорожчання євро: якими будуть тенденції осені

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Осінь – традиційний сезон девальвації. Це відбувається через те, що українська економіка відкрита – великий обсяг експорту та імпорту в нас щодо ВВП. Тобто ми переважно торгуємо із зовнішнім світом, а не всередині держави. Коливання та хід обмінного курсу досить високі й сильно залежать від того, які справи з експортом-імпортом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний та фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи заяву НБУ про те, що причин для коливань на валютному ринку немає.

Осінній курс

«Традиційно виділяються два сезони. Весняно-літній, як правило, веде до укріплення гривні. Цей рік не був винятком. На початку березня курс був 27,2 гривні за долар, а на кінець серпня – 25,4 гривні за долар. Зараз, відповідно, відбувається осіння девальвація. Вона триватиме поступово, весь період осені та всю зиму», – констатував Блінов.

За його словами, це пов’язано з тим, що восени та взимку більше закуповуються енергоносії, які перекривають наші надходження від традиційного експорту.

Протягом усієї осені гривня ослаблюватиметься. Маємо від’ємне сальдо з торгівлі, експорту-імпорту, поточного балансу. Ситуація навіть гірша, ніж минулого року.

«Незрозуміло, якою буде ситуація з припливом капіталу за рівнем МВФ, інших кредиторів. Ми дуже сильно залежимо від зовнішніх інвестицій. Тому буде поступова, досить рівномірна девальвація протягом усієї осені», – додав економіст.

Експерт спрогнозував, що на кінець року курс буде 28-29 гривень за долар.

Девальвація на паузі

«Девальвація на рівні 10% – це нормально за нинішніх умов», – зазначив фінансист.

На його думку, найближчими тижнями чи навіть днями девальвація національної валюти може призупинитися.

«Зараз Україна перебуває в періоді випуску єврооблігацій. Це перший ринковий випуск із 2013 року», – наголосив він.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«Відбувається спроба заміни окремих облігацій 2019-2020 років, тих, що реструктуризувала Яресько. Якщо цей випуск користуватиметься попитом, це хороший сигнал інвесторам. У найближчий тиждень-два девальвація призупиниться. Хоча прямого впливу на валютний ринок може й не бути», – уточнив економіст.

Євро в ціні

Щодо курсу євро, то, за його словами, він залежить від тенденцій на світовому ринку.

Експерт не виключив, що євро надалі дорожчатиме.

«Річ у тім, що Центробанк, європейські банки збільшуватимуть ставки. На тлі проблем, які є у США, зацікавленості Адміністрації Трампа у відносній слабкості долара з метою створення робочих міст, торгового балансу є очікування, що євро, як і фунт, дорожчатиме», - пояснив Блінов.

Фінансист зауважив, що різкого стрибка не буде.

«Євро варто множити на 1,2, тоді буде зрозумілим певний валютний коридор. Передусім це коливання не до гривні, а до інших валют. Українська економіка більше прив’язана до долара», – резюмував Андрій Блінов.

Нагадаємо, уряд заклав до дерджбюджету на 2018 рік курс 29,3 гривні за долар.

Огляд динаміки курсу валют у країні протягом року – в матеріалі «Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: