Як часто кордон України перетинають незаконно

Читать на русском

Поки інші кричать «пиши – пропало», ламають списи або на розмірковують, чи передбачено покарання Саакашвілі за перетин кордону, аналітики «Слова і Діла» підняли інформацію про всі кримінальні та адміністративні справи, пов'язані з незаконним перетином кордону за цей і минулий роки. Треба ж зрозуміти, чи траплялися прецеденти раніше та як часто.

Ми вже неодноразово писали, що кримінальної відповідальності за безпосередньо перетин державного кордону українським законодавством не передбачено. Зате за організацію такого перетину для третьої особи можна сісти за ґрати на термін до дев'яти років. Імовірно, спочатку покарання прописувалося для співробітників прикордонних служб.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

Не дивно, що кримінальні справи щодо перетину кордону є все ж більшою рідкістю, ніж адміністративні. Так, за весь 2016 рік було оприлюднено 183 кримінальних правопорушення за ст. 332 КК України «організація незаконного переправлення осіб через кордон». Адміністративних справ – майже в сто разів більше: 21 600.

За перші півроку 2017-го охочих потрапити в Україну на незаконних підставах, логічно, було приблизно вдвічі менше, ніж за весь минулий рік: близько дванадцяти з половиною тисяч. А ось «помічників» на цій ниві стало відчутно більше. Ще до початку липня кількість претендентів на кримінальне покарання перевалила за сотню: за півроку оприлюднили 137 кримінальних правопорушень.

Тому Саакашвілі – не виняток. Детальніше про кількість охочих незаконно перетнути кордон і про те, що їм за це буде, дивіться на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: