Чому влада буде змушена ухвалити пенсійну реформу вже цієї осені?

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Три чверті українських громадян виступають проти запровадження обов’язкового страхового стажу до 25 років і лише кожен п'ятий виступає за.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи пенсійну реформу.

«Остаточна мета пропонованої пенсійної реформи – поступове підняття страхового стажу до обов’язкових 35 років – матиме ще меншу підтримку серед українців. Не кажучи вже про те, що ініціатива простого підняття пенсійного віку для чоловіків та жінок викликає відразу в 95% опитаних», – констатував соціолог.

Вкрай низький рівень підтримки пенсійних змін дозволяє зрозуміти, чому всі уряди та всі попередні скликання ВР намагалися скинути пенсійну реформу на своїх наступників.

Експерт зазначив, що проблема від цього лише збільшувалася.

«До домайданівських проблем – старіння нації, міграції, тіньової економіки – додалися війна та стрімка економічна криза, що водночас прискорило старі проблеми. Тому дефіцит Пенсійного Фонду становить десятки мільярдів гривень, а на тлі цього сотні тисяч (500 тисяч лише з початку 2017 року) фізичних осіб-підприємців закривають легальний бізнес, а отже, не наповнюють цей самий Фонд», – додав фахівець.

Однак, на його думку, наразі є дві обставини, які можуть сприяти ухваленню пенсійної реформи.

«Першою з них є чітка вимога наших західних донорів щодо здійснення такого законодавчого кроку та прив'язка його до макрофінансової допомоги Україні, в чому влада зацікавлена як ніколи. Друга обставина полягає в наближенні виборів – і президентських, і парламентських, до яких лишилося 2 роки», – пояснив Шульга.

Експерт уточнив, що через це поки владна команда може керуватися державницькими мотивами, а не електоральною доцільністю.

«Саме тому ця осінь така сприятлива для болісних, однак необхідних реформ. Що ближче до виборів, то демон популізму буде сильнішим і використовуватиметься не лише опозицією, але й владою. Тоді вже жодні державницькі інтереси, економічні показники та наполегливі рекомендації західних кредиторів не зможуть із ним тягатися», – резюмував Олександр Шульга.

Нагадаємо, на початку липня міністр фінансів Олександр Данилюк запевнив, що пенсійна реформа буде ухвалена найближчим часом.

Детальніше про нововведення в нарахуванні трудового стажу – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: