Бензин для авто: в чому причина подорожчання та що буде з цінами на пальне

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Подорожчання бензину обумовлене зростанням цін нафтопродуктів на 10-15%, а також ослабленням гривні більш ніж на 50 копійок. Для такого імпортного товару, як нафтопродукти, це пряма залежність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, оцінюючи подорожчання бензину та дизельного палива на АЗС.

Чому паливо дорожчає

«По суті, кожна копійка в курсі долара – це кожна копійка в ціні на бензин. Те, що до держбюджету закладений курс 29,3 гривні за долар, також впливатиме на цінову політику. Сьогодні в нас ціна бензину близько 90 центів. Якщо буде курс 29,3 гривні за долар, то, помноживши на 0,9, ми отримаємо 26 гривень за літр пального», – пояснив Куюн.

Експерт підкреслив, що розрахунок досить простий.

«По-перше, 80% нафтопродуктів ми імпортуємо, по-друге, податки на паливо встановлені також у валюті», – уточнив фахівець.

«Тому вона прив'язана жорстко до курсу, й коли йдеться про прогнозування цін, то за стабільної бази оподаткування та нинішньої ціни на нафту близько 50 доларів за барель, ціна буде 90 центів за літр бензину. Близько 85 центів – літр дизельного палива. До цього прив'язуємо курс», – продовжив він.

Фахівець зазначив, що ситуація залежить не від ринку.

Що буде з цінами

За його словами, різкого підвищення поки не спостерігається, оскільки ціна зросла на 50 копійок, тобто на 2%, а не на 40%, як у випадку з газом.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Ці 50 копійок не вплинуть на рішення заправляти менше або більше авто. Так, відбулася незначна корекція. Пов'язано це з тим, що ціни стабільні з кінця весни, а за цей час ціни на нафту піднялися дуже істотно. Додалися й валютні котирування. Маржа та націнка звужувалися, а потім поступово зійшли до мінімуму», – аргументує Куюн.

На його думку, немає передумов для великого подальшого зростання.

Фахівець уточнив, що на дизпаливо взагалі ціни навряд чи надалі зростатимуть, а бензин може подорожчати максимум на гривню.

Плановий ремонт

«У Білорусі зупиняється на ремонт Мозирський нафтопереробний завод, а це 50% поставок бензину в Україну», – констатував експерт.

Він наголосив, що трейдери роблять запаси, але буває так, що їх не вистачає до завершення ремонту, ремонт продовжують, тому завозять дорожче паливо з інших джерел – із Литви морем.

«Але ця ціна все одно буде вищою на 50 копійок, ніж із заводу в Білорусі. Передумов для великих потрясінь немає», – резюмував Сергій Куюн.

Зараз літр бензину А-95 коштує в середньому 25,16 гривні, а літр дизельного палива обійдеться водіям у середньому в 22,45 гривні.

Відзначимо, що після різкого подорожчання на початку місяця автомобільний газ поступово падає в ціні.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, як змінювалися ціни на бензин в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: