Автогаз в Україні: на біржових торгах впали ціни на паливо

Читать на русском
Вартість зрідженого газу на аукціоні на Українській енергетичній біржі 6 вересня знизилася на 15,6-20,2 відсотка.

6 вересня вартість зрідженого газу СПБТ ПАТ «Укргазвидобування» на аукціоні на Українській енергетичній біржі (УЕБ) знизилася 15,6-20,2% порівняно з попереднім аукціоном 22 серпня.

Згідно з повідомленням біржі, ціна на СПБТ знизилася з 27,8-28,2 тис. грн – до 21,7-23,47 тис. грн за тонну, передає «Слово і Діло».

Як змінювалася ціна автогазу за останній рік?За тиждень ціна газу на заправках зросла на третину порівняно з початком року. Експерти запевняють, що незабаром ціна відіграє назад, політики збирають протести, а автомобілісти викладають зайві гроші за паливо. «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювалася ціна автогазу за останні 12 місяців.

УЕБ повідомляє, що зріджений газ ПБА також подешевшав: його середньозважена ціна впала на 17,8% – з 28,57 тис. грн до 23,47 тис. грн за тонну, а мінімальна досягала 21,99 тис. грн.

При цьому в середньому в Україні за минулу добу автогаз подешевшав на 7 копійок – до 15,82 грн/л.

Відзначимо, що із середини серпня в Україні почав дорожчати газ для автомобілів, встановивши абсолютний рекорд за всю історію. Зріджений газ подорожчав на заправках у півтора раза, а оптові ціни зросли вдвічі.

Минулої середи, 30 серпня, президент Петро Порошенко пообіцяв, що ціни на зріджений газ знизяться в другій половині вересня. Корекція цін почалася вже 31 серпня.

Також прем'єр-міністр України Володимир Гройсман [спрогнозував, що зниження ціни на газ відбудеться після збільшення Україною власного видобутку до рівня самозабезпечення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: