«Мінімалка» 3700 гривень: чи буде підвищення та чи чекати сюрпризів від влади

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
В'ячеслав Биковецьекономіст

До збільшення мінімальної зарплати для українців до 3723 гривень із 1 січня 2018 року в експертному колі поставилися неоднозначно. Фінансовий аналітик Ерік Найман не вважає це підвищення критичним.

«Підвищення до 3723 гривень є цілком реальним. Це лише 15% – трохи вище, ніж інфляція. Тому критичних наслідків не очікується. Ми пережили дворазове підвищення й настільки погано вже не буде. 15% порівняно з тим підвищенням виглядають як дрібниці», – розповів фінансист у коментарі «Слову і Ділу».

При цьому він підкреслив, що якщо ухвалять рішення підвищити мінімальну зарплату до чотирьох тисяч гривень і більше, це вже буде навантаженням на економіку.

Голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець висловив сумніви з приводу справжніх намірів влади.

«Річ у тім, що підвищення на 500 гривень не виглядає критичним. Але чи є гарантії, що це кінець? Минулого року в першому варіанті бюджету цифра була 1600 гривень, а потім нізвідки з'явилися 3200 гривень», – зазначив економіст.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

Він додав, що з боку уряду можна ще очікувати несподіванок, цифра підвищення може бути іншою – набагато вищою.

На його думку, навіть підвищення до 3723 гривень – це не наслідок діалогу з бізнесом і громадськістю, якесь зважене рішення, а волевиявлення урядової сторони, що має бути так і не інакше.

«Але ніхто не зважає на можливості бізнесу. Наскільки для них це посильно й реально? 3200 гривень – досі важко для підприємців. Багато підприємців переглянули штатний розпис. Потрібно розуміти, що виходячи з цієї суми підприємець має заплатити ЄСВ, невідомо чи залишиться військовий збір, є ще податок на дохід. Все лягає на цю суму», – пояснив Биковець.

За його словами, перш ніж виходити з такими цифрами, потрібно проводити аналіз.

«Крім того, потрібно запитати в бізнесу, чи буде йому це під силу. У нас жодного обговорення не відбувається. Та й річ не лише в бізнесі. Бюджетна сфера виплачуватиме цю ж суму. А чи вистачить грошей у бюджеті, щоб виконати всі забаганки уряду?», – підсумував В’ячеслав Биковець.

Відзначимо, лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про підвищення мінімалки до 6500 гривень уже в 2018 році.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Також журналісти «Слова і Діла» з'ясували, скільки тепер отримують українські чиновники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: