Слідами комуністів: що змінить заборона Партії регіонів в Україні

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог
Андрій Горбенкополітолог

Окружний адмінсуд Києва відкрив справу про заборону Партії регіонів. Політичні експерти скептично поставилися до цієї ініціативи.

Так, у коментарі «Слову і Ділу» політолог Віктор Каспрук розповів, що це рішення непогане, але запізніле в часі.

«Давно очевидно, що партія саморозпустилася, а її залишки розбіглися до іншиї проектів після провалу правління Януковича. Така заборона була потрібна після Революції Гідності. Хоча краще пізно, ніж ніколи», – констатував він.

На його думку, загалом рішення виглядає позитивним, але практичної користі не має.

Реінкарнація соратників Януковича: список партій, у яких найбільше «регіоналів»«Слово і Діло» вирішило проаналізувати списки партій, які йдуть до обласних рад, та дізнатися кількість «регіоналів» у них.

«Принципово нічого не зміниться. З точки зору історичного розвитку подій, рішення запізніле й виглядає радше як піар нинішньої влади, але як символічне покарання це може мати місце», – підкреслив Каспрук.

Більш категоричну позицію висловив політолог Андрій Горбенко. На його переконання, така заборона взагалі виглядає як абсолютна дурість.

«З точки зору здорового глузду, це повна дурість. Партія регіонів є політично мертвою. Якщо сьогодні знайдуться якісь божевільні, які назвуть себе Партією регіонів, як би вони до неї не ставилися, як би себе не подавали, чи то якась неопартія, чи ще якось, це буде абсолютна гра в нуль», – зазначив політолог.

Експерт наголосив, що за самою суттю нічого забороняти.

Який сенс у цій забороні? Зрозумілою була заборона КПУ, комунізму, фашизму. Там є ідеологія, ідеї, які можна знайти в якійсь політичній силі під іншою назвою. Заборонити просто назву Партія регіонів – то її вже й так немає. Заборонити ідеологію – то її там ніколи й не було.

«Це боротьба навіть не з вітряками, а із симулякрами. «Опоблок» висловить кілька тез, але це ні про що. Жодних бонусів це нікому не принесе», – резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомляється, суд у справі про заборону Партії регіонів відбудеться 6 грудня.

В яких партіях найбільша кількість колишніх «регіоналів» «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Реінкарнація соратників Януковича. Список партій, в яких найбільше «регіоналів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: