ООН звинуватила війська Асада в багаторазовому використанні хімічної зброї в Сирії

Читать на русском
Війська президента Сирії Башара аль-Асада в ході громадянської війни в цій країні майже 30 разів застосовували хімічну зброю.

Війська президента Сирії Башара аль-Асада в ході громадянської війни в цій країні майже 30 разів застосовували хімічну зброю.

Про це йдеться в заяві комісії ООН, що розслідує військові злочини в Сирії, пише «Слово і Діло».

У звіті, вже 14-м з часу початку роботи комісії у 2011 році, налічується за цей період 33 випадки застосування хімічної зброї, з них 27 нападів скоїли саме урядові війська.

Призвідники ще шести нападів достеменно не встановлені. Раніше повідомлялося, що за деякі з них відповідальне екстремістське угруповання "Ісламська держава".

Відзначається, що найбільш масштабна хімічна атака сталася в місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб 4 квітня цього року. Тоді загинули близько 90 мирних жителів, в основному, жінки і діти.

За даними розслідування, цей удар по місту в контрольованій повстанцями частині провінції Ідліб здійснив бойовий літак урядових військ, який скинув боєприпаси з отруйним газом зарином. Голова комісії Паулу Піньєйру виключив можливість провини за цей напад самих повстанців, про яку стверджує влада Асада.

Раніше Росія визнала, що в Сирії застосовувалася хімзброя.

Нагадаємо, під час хіматаки в Хан-Шейхуні загинули майже 100 осіб.

Туреччина підтвердила отруєння людей зарином при хіматаці в Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: