Роки йдуть, обіцянки залишаються: що політики щорічно обіцяють українцям у вересні

Читать на русском

Майже закінчився перший тиждень вересня, а новий політичний сезон у Верховній Раді стартував з ухвалення депутатами реформи освіти. Настав час освіжити в пам'яті, що політики обіцяли українцям у вересні 2014 року, 2015 і 2016 років.

Вересень 2014-го: наслідки Іловайська та початок будівництва лінії укріплень на Донбасі

Увесь вересень першого року війни на Донбасі пройшов під знаком Іловайської трагедії. Пряме вторгнення великої групи регулярних військ Росії не дало нечисленній на той момент і не дуже добре оснащеній українській армії завершити оточення Донецька й остаточно відрізати російських бойовиків і місцевих сепаратистів від постачання з РФ. Величезне число загиблих і поранених поставило перед суспільством питання про те, хто ж винен у події, яка призвела до найпохмурішої сторінки історії сучасної України.

8 вересня президент Петро Порошенко пообіцяв всебічно розслідувати важкі втрати армії під Іловайськом і покарати винних. Масштабне розслідування військової прокуратури тривало майже три роки: опитали понад 2200 свідків і 1500 постраждалих, провели майже дві тисячі судових екпертиз. У середині серпня 2017 року до суду скерували обвинувальні акти щодо 45 осіб, серед яких перший заступник голови російського генштабу Богдановський. 25 осіб, у тому числі 9 росіян і троє російських військових, уже засуджені.

Крім того, після Іловайська стало зрозуміло, що завершити АТО за короткий час не вдасться, а лінія фронту потребує серйозних укріплень на тлі можливого нового наступу з боку Росії. 21 вересня Порошенко пообіцяв, що на Донбасі зведуть оборонний рубіж, будівництво якого до жовтня 2014 року вже наближалося до завершення. До листопада 2014-го в зоні АТО збудували понад 200 об'єктів, а загальна протяжність оборонних споруд склала майже 400 км.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв побудувати фортифікаційні споруди на ДонбасіСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Цього ж місяця новопризначений голова Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що адміністрацію зі Сватового, де вона існувала лише на папері, перенесуть до Сєвєродонецька, де вона працює донині.

Також цікавою обіцянкою відзначився у вересні 2014-го депутат із БПП Сергій Рудик, який у своїй передвиборчій програмі обіцяв запровадити спеціальний податок для олігархів зі сходу України, гроші від якого йтимуть на відновлення зруйнованої інфраструктури та підтримку армії. За три роки Рудик так і не спромігся реалізувати свої обіцянки на практиці й не вніс до Ради такого законопроекту.

Вересень 2015-го: нові санкції проти Росії та скандал навколо Мосійчука

У 2015 році початок осені ознаменувався новим пакетом українських санкцій проти РФ: під них потрапили російські міністри та чиновники, компанії та ЗМІ разом із бойовиками й сепаратистами. Загалом до списку увійшли 388 осіб і 105 юридичних осіб.

Цього місяця Порошенко дав обіцянку, з якою не впорався: він запевняв, що Мінські угоди, узгоджені в лютому 2015-го й відразу зірвані Росією під Дебальцевим, не будуть продовжуватися на 2016 рік, однак у грудні «нормандська четвірка» продовжила дію «Мінська-2» на рік.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Мінські угоди не будуть продовжені до 2016 рокуСказано 11 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Того ж місяця очільник МВС Арсен Аваков пообіцяв, що Нацгвардія згодом перейде на контрактну форму комплектування, чого ще не відбулося: до Національної гвардії продовжують набирати призовників і лише частина військових у ній є контрактниками.

Також у вересні 2015-го обіцянкою відкрити одеський аеропорт навесні наступного року відзначився тоді голова обласної адміністрації, а сьогодні – «людина без паспорта» Міхеіл Саакашвілі. Новий термінал аеропорту запрацював лише навесні нинішнього року, а пасажирів міжнародних рейсів почали в ньому приймати лише з 2 вересня.

Крім того, вересень 2015 року запам'ятався початком скандалу з нардепом із Радикальної партії: в залі ВР показали відео, на якому Мосійчук нібито отримує хабар у розмірі близько 450 тисяч гривень, хоча розгледіти ані передані гроші, ані обличчя нардепа на запису не вдалося. Після голосування про притягнення Мосійчука до кримінальної відповідальності лідер РПЛ Олег Ляшко пообіцяв подати до суду на спікера ВР Володимира Гройсмана за перевищення повноважень і дотримав свого слова. В листопаді суди визнали незаконними постанови про зняття недоторканності та арешт нардепа-радикала, а до травня 2016-го ГПУ відкликала клопотання про його арешт.

Обіцянкою внести законопроект про добровільне зняття із себе недоторканності депутатами відзначився у вересні 2015-го свободівець Юрій Левченко (позафракційний), причому свою обіцянку він виконав і 1 жовтня проект закону парламент отримав. Однак депутати ВР цілком очікувано не виявили особливої пристрасті до самокатування: промаринувавши документ понад півроку в профільному комітеті, парламент зняв його з розгляду в листопаді 2016-го.

Вересень 2016-го: нове здорожчання комуналки, транш МВФ та демобілізація шостої хвилі.

Цього місяця 2016 року президент Порошенко підписав указ про демобілізацію військовослужбовців шостої хвилі призову, а 15 вересня Україна отримала новий транш Міжнародного валютного фонду.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник пообіцяв передати у Генпрокуратуру матеріали внутрішнього розслідування ситуації з міграційною службоюСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак більшості українців вересень 2016-го запам'ятався черговим підвищенням тарифів на комунальні послуги: на чверть подорожчала вартість електроенергії. Тоді міністр віце-прем'єр Павло Розенко відреагував на занепокоєння суспільства заявами, що тарифи на ЖКГ в опалювальному сезоні 2017/2018 не підвищуватимуть, а закладений до бюджету розмір субсидій складе не менш ніж 52 мільярдів гривень (щоправда, в липні 2016-го Розенко почав зі скромнішої цифри в 45 мільярдів). Зрештою обсяг субсидій на 2017 рік був передбачений на рівні в 47 мільярдів, а Розенко отримав до свого активу невиконану обіцянку.

У відповідь на заборону Меджлісу кримськотатарського народу Росією Рефат Чубаров пообіцяв звернутися з позовом проти РФ до ЄСПЛ і виконав свою обіцянку: зараз в Європейському суді з прав людини розглядають уже шість позовів проти країни-агресора в зв'язку із забороною діяльності Меджлісу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: