Продаж сільгоспземель: хто заробить на українській землі та чому важливо скасувати мораторій

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Агрохолдинги і значна частина так званих фермерів не зацікавлені у знятті мораторію на продаж сільгоспземель. Неможливість купівлі-продажу суттєво знижує вартість землі та відповідно – орендних платежів за неї. А селяни, які мають земельні паї, часто навіть не можуть здати землю в оренду, тому що земельні ділянки їм були виділені не єдиним масивом.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Очевидно, що у разі збереження мораторію на продаж сільгоспземель, з одного боку, відбуватиметься тіньовий їх продаж, корупція, пов’язана з виведенням сільгоспземель з державної власності шляхом зміни цільового їх використання, незацікавленість у збережені родючості», - вважає експерт.

З іншого боку, уточнив він, відбуватиметься подальша концентрація сільгоспземель у агрохолдингів, яким не потрібна велика кількість мешканців сільської місцевості.

«Крім того, займаючись переважно діяльністю з вирощення та експорту продукції рослинництва і птахівництва, вони можуть користуватись робочою силою з відносно низькою кваліфікацією і рівнем зарплат, що, в свою чергу, підвищує прибутковість їх переважно експортоорієнтованої діяльності. Це призводитиме до подальшої деградації сільськогосподарських районів України, їх обезлюднення», - міркує економіст.

Потреба в знятті мораторію на продаж сільгоспземель, в першу чергу, пов’язана з інтересами селян-власників паїв і фермерів, які могли б займатися виробництвом продукції з більш високим рівнем доданої вартості.

На його переконання, саме захисту інтересів цих верств населення має бути підпорядкована земельна реформа.

«Саме тому мають бути встановлені обмеження щонайменше на найближчі 10-15 років щодо продажу сільгоспземель виключно фізичним особам-громадянам України, обмеження обсягу сільгоспземель, які можуть знаходитись у однієї фізичної особи, неможливість вільного продажу куплених сільгоспземель протягом наступних 7-10 років, вимога щодо неприпустимості здачі куплених сільгоспземель в оренду, надання фермерам права придбати державну сільгоспземлю з розстрочкою на 15-30 років, пріоритетність права на викуп сільгоспземель селянам, які безпосередньо мешкають в цій місцевості», - пояснює основні норми експерт.

Мораторій на продаж сільгоспземель: історія питання«Слово і Діло» проаналізувало історію питання зі скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарських земель, що діє в Україні з 2001 року.

Економіст зауважив: важливо, аби в разі виникнення обставин, які унеможливлюють ведення фермерської діяльності на придбаних сільгоспземлях, був забезпечений їхній продаж виключно через систему електронних торгів.

«Це унеможливить силовий примус до продажу земель конкретним особам», - аргументував Кушнірук.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман планує провести земельну реформу до 2020 року, однак МВФ вимагає скасувати мораторій ще до початку 2018 року.

Детальніше про введення та дію мораторію – в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: