Росія заборонила українському політв'язню вчитися у виші

Читать на русском

Українському політв'язню з Криму Олександру Кольченко влада РФ не дозволила продовжувати навчання в його ВНЗ дистанційно.

Про це розповіла перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє «Слово і Діло».

«Серед політв'язнів Кремля є єдиний студент – Олександр Кольченко, українець, студент географічного факультету Таврійського Національного університету. Попри те, що російське законодавство дозволяє заочну та дистанційну форму навчання, Олександру відмовили в його фундаментальному праві – на освіту. Мовляв, ТНУ не має в РФ акредитації», – написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

При цьому вона зазначила, що російські ВНЗ не візьмуть політв'язня на дистанційне навчання, й закликала українську студентські організації розповісти про проблему Кольченка своїм друзям з-за кордону.

«Світ має знати, що Кремль хапає молодих українців, таємно вивозить їх до своїх тюрем і залишає без права на медицину й освіту. Згадайте сьогодні Олександра. Ми маємо посилити спільну зі студенством всього світу боротьбу за його звільнення», – підкреслила Геращенко.

Вона додала, що готує звернення до омбудсмена Валерії Лутковської та ОБСЄ, а також збирається звернутися до Міносвіти з проханням призначити Кольченку іменну стипендію, яка допоможе його родині.

Українець Олександр Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі російським військовим судом.

У липні Кольченко, якому примусово дали російське громадянство, вимагав зустрічі з українським консулом.

Нагадаємо, 26 червня стало відомо, що Росія примусово дала громадянство РФ фігуранту «справи Сенцова» українцю Олексію Чирнію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: