ЗМІ з'ясували, кому тепер належить вілла Януковича в окупованому Криму

Читать на русском
Резиденція Януковича в анексованому Криму перейшла до найближчого оточення російського президентта Володимира Путіна.

Недобудована резиденція екс-президента Віктора Януковича в анексованому Криму перейшла у власність фірм, пов'язаних із найближчим оточенням російського президентта Володимира Путіна.

Про це повідомляють автори розслідування волонтерського проекту «Муніципальний сканер», передає «Слово і Діло».

За даними волонтерів, після анексії Криму резиденцію Януковичів на півострові будували далі, хоча в лютому 2015 року прокуратура Севастополя перевіряла будівництво й звернулася до суду про знесення самовільних будівель (котельня, берегоукріплення, КПП) на території вілли. 18 травня 2015 року суд постановив їх знести, але Севастопольський міський суд скасував рішення, й нічого зносити не стали.

Суд наклав арешт на вертолітний майданчик ЯнуковичаАпеляційний суд Києва заборонив користуватися, розпоряджатися та відчужувати земельні ділянки так званого вертолітного майданчика екс-президента Віктора Януковича.

У січні 2016 року губернатор Сергій Меняйло (нині – представник Путіна в Сибіру) заявляв, що домагається знесення паркану навколо вілли на мисі Айя, й зазначав, що вона може бути передана російській владі, але паркан досі не знесли.

Згідно з даними Росреєстру, будівництво вілли на мисі Айя триває й виконане вже на 70-90%.

У лютому 2016 року ТОВ «Норд-2007» оформило в Росреєстрі право власності на земельні ділянки та будівлі на території вілли. В травні 2016 року всі об'єкти перейшли у власність ТОВ «Шанс» із Санкт-Петербурга, власником якої значиться Ірина Шипачова.

16 червня 2017 року ТОВ «Шанс» продала віллу на мисі Айя ТОВ «Берег», а земельні ділянки під віллою віддали в оренду цій фірмі, створеній 31 травня цього року. Гендиректором «Берега» є Павло Зайцев, який також керує та є власником компанії АТ «Голден гейт».

Суд повернув «Межигір'я» у державну власністьВчора столичний апеляційний госпсуд повернув резиденцію Межигір'я в урочищі під Києвом у власність держави.

Також Зайцев є співзасновником НП «Відродження морських традицій» разом із членом ради директорів АБ «Росія» Дмитром Мансуровим, гендиректором НП «Розвиток Ринку Ефективних Інвестицій» Геннадія Тимченка (співвласник банку «Росія») та Петра Колбіна (колишній акціонер Gunvor, друг Володимира Путіна), співзасновником НП «Відродження традицій і культури заміського відпочинку «Південний парк» разом із Миколою Шамаловим (співвласник банку «Росія»).

Раніше Йосип Кобзон проговорився про нинішнє місце проживання Януковича. За його словами, будинок Януковича стоїть поруч із житлом Кобзона та охороняється спецслужбами РФ.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк спростував інформацію Кобзона про те, що екс-президент України проживає в Московській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: