У Харкові погрожують позбавити субсидій на ЖКГ 115 тисяч боржників

Читать на русском
115 тисяч одержувачів субсидій у Харкові можуть їх втратити через борги з оплати опалення: КП Харківські тепломережі вимагає погасити борги за два місяці або реструктуризувати їх.
фото: ТСН

115 тисяч одержувачів субсидій у Харкові можуть їх втратити через борги з оплати опалення: КП «Харківські тепломережі» вимагає погасити борги за два місяці або реструктуризувати їх.

Про це заявив заступник гендиректора комунального підприємства Дмитро Щербак, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Харківської міськради.

За його словами, ті споживачі, які не погасять заборгованість протягом двох місяців, не зможуть отримувати субсидію в подальшому.

Щербак зазначив, що борги утворилися через те, що управління праці та соцзахисту нараховували субсидію за нормами споживання тепла, а не за обсягом їх фактичного споживання. В результаті харків'яни отримували субсидії, які покривали всю суму щомісячного платежу, й не платили обов'язкову частину. В травні поточного року субсидію перерахували, в результаті чого утворилися борги.

«Протягом опалювального сезону відділи субсидій проводять нарахування за нормами, тобто вони не дивляться на фактичне споживання тепла. Температура на вулиці може бути вищою, нижчою або взагалі плюсовою, відповідно, обсяг тепла, що подається, вищий або нижчий. А в них є єдина цифра, за якою вони нараховують субсидію із жовтня до квітня. Ця норма була спочатку завищена. Ось ця різниця в травні й прийшла в платіжках споживачам, які отримують субсидію», – сказав Щербак.

Він зазначив, що в квитанціях отримувачам субсидій нагадували про необхідність оплати обов'язкового платежу, але його розмір не вказували, а споживачі мали дізнаватися суму до оплати самостійно.

За словами Щербака, ХТС пропонують оформити споживачам договір реструктуризації боргу з виплатами за 6-10 місяців із можливістю переоформити субсидію.

Нагадаємо, 19 липня уряд вирішив створити єдиний реєстр одержувачів житлових субсидій та доручив його розробку Мінсоцполітики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: