Теракт у Барселоні – час терору: чому Європа не може впоратися з ісламістами

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Теракти в Барселоні підтверджують той факт, що ісламісти й надалі будуть тероризувати Європу. Це почалося ще до Арабської весни. Вже тоді були зрозумілі наслідки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи теракти в Барселоні.

«Те, що сталося, підкреслює, що Європа надто спокійно і розслаблено почувалася в мирний час та виявилася неготовою до сучасних викликів. Ворог б'є по слабких місцях. Терористи це добре розуміють і будуть бити саме туди», - констатував Сунгуровський.

«Ситуативне реагування на кожен теракт не призводить ані до чого іншого, крім розпорошення сил, засобів і дезорієнтації суспільства», - наполіг він.

Експерт зазначив, що робляться лише розрізнені кроки, на кшталт створення якихось центрів безпеки, але немає системи.

Ізраїль – військовий табір, який в стані війни з 1967 року. Не проїде там так запросто фургон містом. Якщо там і трапляється щось – то вже зовсім з розряду непередбачуваного. Терористи б'ють по слабких місцях.

«В ЄС немає цілісної єдиної системи, яка не реагує, а запобігає подібним терактам», - підкреслив військовий фахівець.

На його переконання, проблема не тільки в системі безпеки.

«Відбулася абсолютна комерціалізація цінностей, через що відсутня солідарність, відбувається те, що ми називаємо Brexit. Є глибинні причини», - говорить він.

ЄС занадто рано заспокоївся, що він уже – назавжди. Далеко не назавжди. Коли 2009 року ухвалили зміни до Лісабонського договору – зробили велику помилку.

«Є чотири критерії інтеграційних процесів - спільність цінностей, інтересів і способів їх досягнення, єдина позиція з питань загроз і запобігання їм, а також наявність ресурсів і готовність до їх об'єднання. За всіма чотирма критеріями в ЄС - провал. Вчасно не зреагували, а тепер запущені глибокі процеси. Впоратися ситуативною реакцією вже не вдасться», - проаналізував Микола Сунгуровський.

З початку року у світі скоєно 12 масштабних терактів з жертвамиНайбільш масштабні терористичні акти останнім часом здійснюють організації, пов'язані з Ісламською державою, і дедалі частіше мішенню терористів стає населення Європи: «Слово і Діло» підготувало огляд найбільших терактів з початку 2017 року.

Нагадаємо, 17 серпня в Барселоні фургон в'їхав у натовп перехожих. Повідомляється про постраждалих з 24 країн.

Теракт став найкривавішим в Іспанії з березня 2004 року, коли ісламські бойовики заклали бомби в приміські поїзди в Мадриді. Тоді жертвами вибухів стала 191 людина, понад 1800 отримали травми і каліцтва.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що з початку року у світі здійснили 12 масштабних терактів з жертвами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: