Українськими шляхами: які регіони найбільше приваблюють переселенців?

Читать на русском

За три роки війни на Донбасі понад 1,5 млн переселенців з тимчасово окупованих територій ризикнули розпочати нове життя. Тим, кому не пощастило одразу влаштуватися на іншому місці, продовжують шукати кращої долі. «Слово і Діло» прослідкувало маршрути внутрішніх мігрантів, намагаючись з'ясувати, які регіони найбільше приваблюють переселенців та є найбільш прихильними для них.

За статистикою, у липні кількість офіційно зареєстрованих внутрішніх переселенців зросла на 2680 осіб. Традиційно найпривабливішими для них лишаються неокуповані простори Донеччини та Луганщини, а також Харківщина та Київ.

Проте протягом липня з густонаселеної внутрішніми мігрантами Донеччини на інші українські території переїхали 3330 людей. Найбільш безпечними та комфортними для проживання їм здалися українська столиця та вільні від проросійських бойовиків міста Луганщини. Зокрема, минулого місяця Київ поповнився на 1642 мешканця, а Луганська область — на 1857.

Ті, хто з певних причин не змогли оселитися у столиці, поповнили населення Київської області — таких виявилося 554 особи. Трохи більше — на 874 — додалося мешканців на Харківщині. Ще кілька сотень вирішили пошукати кращої долі у великих промислових областях — Запоріжжі та Дніпропетровщині, а також на півдні — Херсонщині та Одещині. Інші регіони, судячи зі статистики, ваблять внутрішніх мігрантів значно менше.

Проте у деяких регіонах спостерігається зворотна статистика: до Полтавської, Львівської, Хмельницької та Закарпатської областей протягом липня вимушені переселенці не лише не прибували, але й залишали ці регіони. Варто зазначити, Закарпаття, Львівщина та Хмельниччина, як і загалом весь західний регіон, є найменш заселений переселенцями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: