Продати все: кому вигідна масштабна приватизація і розпродаж держмайна

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Заяви МВФ і сумнівних інвест-банкірів на постах в МЕРТ, які хочуть заробити свій відсоток, про те, що приватизація – це панацея від усіх бід і шлях до процвітання, до боротьби з корупцією, – це порожні слова. Чому тоді в Китаї величезне економічне зростання всупереч істерикам МВФ усе приватизувати?

Таку думку політтехнолог Тарас Загородній висловив на своїй сторінці у Facebook, передає «Слово і Діло».

«Приватизація у нас йде вже більше 20 років. У нас вже 80% активів давно приватизовано. Чому тоді корупція тільки зростає? Особливо корупція розквітла за «демократа» і «західника» Ющенка? Напевне, питання в якості державного управління, на яке таке керівництво просто не тягне? А в результаті такої «приватизації» виграють тільки ті, хто при владі», - міркує Загородній.

Експерт підкреслив, що аргумент влади про те, що «в результаті приватизації відразу прийдуть інвестиції» звучить хоч і красиво, але наївно.

«Тобто коли приватизували 80% - інвестицій немає, а ось розпродамо ще 20% – і відразу з'являться?» - зазначив він.

У 2016 році прибуток від приватизації склав менше 1% від запланованогоПриватизація державних підприємств в Україні відбувається дуже низькими темпами: у 2016 році прибуток від неї склав трохи більше 1 відсотка від запланованого обсягу.

«Цікаво, а чому тоді Китай став другою (першою) економікою світу при величезному державному секторі? Або чому повністю державна енергетика Південної Кореї не завадила країні побудувати потужну економіку?», - аналізує експерт.

Спеціаліст акцентував, що, наприклад, інтернет, GPS, ракети в США – це продукт державних інвестицій і підтримки держави, які пішли в приватний сектор.

«Приватний сектор рідко в таке інвестує. Тому що думає на коротких дистанціях. Як і сумнівні інвест-банкіри у нас на чолі економіки. Вони Батьківщину готові продати заради прибутку. Тільки щоб швидше і якомога швидше змотатися з країни. Під оплески радісних аборигенів, які не хочуть головою думати», - проаналізував Тарас Загородній.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що 2016 року прибуток від приватизації склав менше 1% від запланованого.

Нагадаємо, в МЕРТ мають намір приватизувати кіностудію ім. Олександра Довженка і всі пов'язані з цирковою діяльністю держпідприємства. Загалом у 2017-2020 роки із 3,444 тис. держпідприємств загального списку 893 підлягають приватизації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: