Уряду запропонували кілька проектів щодо відновлення водопостачання на Донбасі

Читать на русском
Серед запропонованих варіантів: використання мембранних технологій очищення води, становлення байпасів в критичних зонах, збільшення дебету води річки Сіверський Донець; опріснення води з Азовського моря.
Фото: Геннадій Зубко (прес-служба Мінрегіону)

Сьогодні на нараді в НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» українському урядові було запропоновано кілька проектів рішень з відновлення водопостачання населених пунктів Донецької і Луганської областей.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, передає «Слово і Діло».

«Запропоновано кілька проектних рішень по використанню мембранних технологій очищення води з різних джерел, в тому числі і шахтних вод, встановлення байпасів в критичних зонах, що піддаються обстрілу; альтернативних джерел водопостачання регіону з річки Дніпро і Старокримського водосховища, збільшення дебету води річки Сіверський Донець; опріснення води з Азовського моря», - написав Зубко.

Крім того, за його словами, необхідно, щоб КП «Вода Донбасу» здійснило перехід від хлорного методу очищення води до сучасного мембранного.

«Запропоновані рішення можуть бути впроваджені не тільки в Донецькій, а й в Луганській області», - уточнив віце-прем'єр.

Зубко уточнив, що до напрацювання шляхів вирішення проблеми приєдналися міжнародні партнери з UNICEF Ukraine, проектні організації, а також українські науково-дослідні інститути.

Червоний Хрест знову відправив на Донбас гуманітарну допомогуМіжнародний комітет Червоного Хреста направив 10 серпня на окуповану територію Донбасу 121 тонну медикаментів і будівельних матеріалів.

«Міжнародні партнери запропонували провести донорську конференцію для розгляду запропонованих рішень, на якій також буде створено донорську раду для можливості фінансування проектів», - зазначив він.

Віце-прем'єр також підкреслив, що зараз екологічна ситуація в Донбасі залишається проблемною.

Крім того, на його думку залишається загроза бойових дій з боку російських терористів, адже водопровід проходить по території постійних обстрілів - Авдіївка, Донецька фільтрувальна станція, Волноваха.

12 липня в Донецькій області повідомляли, що можуть оголосити надзвичайну ситуацію через відсутність водопостачання.

Сьогодні повідомлялося, що розмінуванням Донбасу займеться неурядова організація The Halo Trust.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: