Податкові зміни і проблемна націоналізація Привату: як працює Мінфін під керівництвом Данилюка

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Позитив у тому, що Мінфін здійснює діяльність у сфері бюджетної і податкової політики відповідно до міжнародних стандартів, а саме залучає стейкхолдерів до обговорення проблем, які існують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи діяльність Міністерства фінансів на чолі з Олександром Данилюком.

«Рішення ухвалюються й імплементуються в процесі обговорення, із залученням всіх зацікавлених сторін. А, приміром, за часів попереднього міністра Наталії Яресько ситуація була іншою. Сама робота Мінфіну стала більш відкритою. Міністерство демонструє кращі результати, аніж раніше», - констатувала експерт.

Податкові зміни

Експерт відзначив, що позитивні результати Мінфін продемонстрував у галузі податкової політики.

«Ухвалено законопроект №1797, який передбачає автоматичне відшкодування ПДВ. Механізм, який запрацював з 1 квітня, за оцінками бізнесу, непоганий. Кошти по відшкодуванню отримують оперативно», - говорить Несходовський.

За його словами, напрацьовано кроки з реформування митниці.

«Нарешті підхід до реформування митниці став комплексним. Іншими словами, обговорюються всі аспекти діяльності митниці. Це великий обсяг роботи», - уточнив він.

Фахівець додав, що важливим був законопроект щодо єдиного податкового рахунку, який спростить сплату податків.

«На розгляді законопроект щодо податку на виведений капітал, який перебуває на етапі визначення фіскальних наслідків. Також важливим є закон про службу фінансових розслідувань, який, попри те, що його блокував заступник глави адміністрації президента Дмитро Шимків, все одно був розглянутий. Цей законопроект дає змогу замінити податкову міліцію, яка сьогодні не має повноважень, на більш ефективну службу фінансових розслідувань», - міркує Несходовський.

Бюджетна політика і кредитори

Експерт наголосив, що бюджет ухвалено на основі трирічного планування, що дозволить більш ефективно використовувати державні кошти.

«Успішно працює проект e-data, який дозволяє контролювати контакти, що здійснюються бюджетними установами, та виявляти зловживання», - зауважив він.

Як підкреслив спеціаліст, Данилюк – це перший міністр фінансів, який зміг отримати третій транш від зовнішніх кредиторів України.

Як працюється Данилюку на посаді міністра фінансів?Ми продовжуємо спостерігати за роботою міністрів на своїх постах, і на цей раз аналітики «Слова і Діла» вирішили відстежити, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

«Ми завжди отримували перший та другий транш МВФ. Це вперше, коли отримано третій транш. Співпраця з міжнародними організаціями досить успішна», - вважає експерт.

Проблемний бізнес і «Приват»

«Механізм системи автоматичного блокування податкових накладних виявився недосконалим. Для окремих категорій бізнесу це створює великі проблеми, негативно впливає на їхню господарську діяльність», - каже Несходовський.

Спеціаліст нагадав, що претензії були також щодо підвищення мінімальної зарплати.

«Проте це рішення Кабміну, яке залежало не від Данилюка», - уточнив він.

Експерт відзначив, що були випадки порушення термінів подачі й ухвалення окремих законопроектів.

«Законопроект про виведений капітал мав бути внесений до Ради до 1 липня, але терміни були порушені», - додав Несходовський.

На його погляд, невдало проведена приватизація ПриватБанку.

«Варто врахувати, що у приватизації був задіяний не лише Мінфін, але й НБУ, Кабмін, міжнародні інститути. Але саме рішення виявилося в результаті невірним. Фактично перенесли відповідальність за боргові зобов’язання цього банку на всіх громадян України. Цим рішенням монополізували банківський сектор. Відсутнє конкурентне середовище, але створено велике поле для зловживань», - проаналізував Ілля Несходовський.

Детальніше про те, як працюється Олександру Данилюку на посаді міністра фінансів, - за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 33 обіцянки очільника Мінфіну Олександра Данилюка, більшість з яких отримали статус «у процесі». Загальний показник рівня його відповідальності – 31%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: