Санкції США топлять кредитоспроможність «Газпрому» – Moody`s

Читать на русском
Новий пакет санкцій США шкодить кредитоспроможності Газпрому і всього паливно-енергетичного комплексу Росії і послаблюють позицію РФ на переговорах про транзит російського газу через Україну.
фото: Газпром

Новий пакет санкцій США шкодить кредитоспроможності «Газпрому» і всього паливно-енергетичного комплексу Росії і послаблюють позицію РФ на переговорах про транзит російського газу через Україну.

Про це йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

На думку аналітиків, санкції США знижують загальну кредитоспроможність «Газпрому» і всього російського паливо-енергетичного комплексу, оскільки стосуються експортних трубопроводів і міжнародних проектів у сфері поставок палива.

Окремо наголошується, що санкції США можуть затримати проекти «Північний потік-2» і «Турецький потік» і перешкодити російському монополісту використовувати проектне фінансування для їх реалізації.

Крім того, в огляді зазначено, що санкції послаблюють переговорні позиції «Газпрому» щодо транзиту газу через Україну.

За даними Єврокомісії, під санкції можуть потрапити вісім проектів: Baltic LNG, «Блакитний потік» (Eni і «Газпром»), нафтопровід «Каспійський трубопровідний консорціум» (Shell, Eni і «Роснефть», «Північний потік 1» (європейські компанії і «Газпром»), «Північний потік 2» (європейські компанії і «Газпром»), розширення «Сахалін-2» (Shell і «Газпром»); родовище Шах-Деніз і Південно-Кавказький трубопровід (ВР та «ЛУКОЙЛ», родовище Зохра (Zohr – BP, Eni і «Роснефть»).

Нагадаємо, 7 серпня в «Нафтогазі» заявили про плани збільшити претензії за транзитним позовом до «Газпрому» до $18 мільярдів. Раніше в Міністерстві енергетики РФ розповіли ЄС про зношеність української ГТС, проте Євросоюз відклав розгляд скарг на жовтень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: