Благі наміри та реальні проблеми: навіщо придумали «Роттердам плюс» та за чиєю вказівкою НАБУ завело справу проти НКРЕКП

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Причина виникнення «Роттердам плюс» ховається в тому, що уряд та НКРЕКП мали розробити механізм оплати тарифів для теплових електростанцій. Шукали різні варіанти підтримки вугільної галузі. Це була спільна позиція уряду та НКРЕКП.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію з розслідуванням НАБУ зловживань з боку НКРЕКП при затвердженні формули «Роттердам плюс».

«Благими намірами…»

«Уряд та НКРЕКП хотіли дозволити шахтам України отримувати вугілля за світовими цінами. Це мало б дозволити уряду відмовитися від дотацій для шахт, а шахти мали б самі організовувати свою діяльність, планувати роботу. По-друге, ключова задача формули була в тому, щоб створити можливість покривати тепловим електростанціям свої затрати в разы, якщо вони не зможуть завозити вугілля з неконтрольованих територій», – констатував Корольчук.

На його думку, розрахунок був на те, що методологія формули дозволить привозити вугілля за імпортом та отримувати належну компенсацію.

«Одна з причин була в тому, що ДТЕК, який привіз африканське вугілля, не отримав у тарифі компенсацію. Ідея була гарною й мала б стати поштовхом до створення ринку вугілля в Україні», – наголосив він.

Провал «Роттердам плюс»

«Виглядало все гарно, але нічого не спрацювало. Це був перехідний варіант, але зовсім не варіант створення ринку вугілля, якого в нас узагалі немає. Зараз, коли очевидно, що ідея не спрацювала, почалася критика, яка ґрунтується на тому, що тариф підвищився. Тарифи зросли, оскільки зросли затрати з імпорту вугілля, а його на Донбасі немає де брати», – додав Корольчук.

Віялові відключення: чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиціВ Україні вже понад півроку ціноутворення електроенергії прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартості його доставки в Україну. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін із завидною постійністю вже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці.

За його словами, ДТЕК, отримуючи в тарифі компенсацію з імпорту вугілля, водночас має видобуток вугілля газової групи.

«Це НКРЕКП не врахувала, на це заплющили очі. Питання газової групи вугілля можна було б розглядати, але лише за умови, що ДТЕК нарощував би видобуток газової групи, переводив би свої теплові електростанції на газову групу вугілля. За це взялися вже наприкінці 2016 року. Такі суперечливі моменти викликали зацікавлення НАБУ НКРЕКП», – пояснив він.

НАБУ проти НКРЕКП

«Навряд чи НАБУ юридично зможе довести провину Вовка чи будь-якого іншого учасника ринку, ДТЕК і довести якусь змову», – припустив експерт.

Енергетик уточнив, що проблеми з формулою, ДТЕК та іншими учасниками дійсно є, але проблеми є і з НАБУ.

«НАБУ перетворилося на політичний інструмент наших закордонних партнерів. Зокрема, США. Вони не переслідують цілі подолати корупцію чи щось на кшталт цього. Як відрили справу, так і закрили. Або ж вона «висітиме» тривалий час. Факт змови НАБУ складно буде довести. В кращому разі вони зможуть пояснити необґрунтованість підвищення тарифу в частині компенсації», – запевнив Корольчук.

Фахівець зазначив, що НАБУ підпорядковується не державі чи народу України, а виключно США.

«Як би цинічно це не звучало, але НАБУ виконує вказівки США. Зараз це намагання досягнути певних політичних результатів, а економічних результатів досягати ніхто не збирається. Хоча формулу потрібно переглядати чи розробити інший механізм компенсації тим електростанціям, які закуповують імпортне вугілля. Формула не спрацювала, але змінювати нічого ніхто не буде», – проаналізував ситуацію Юрій Корольчук.

Докладніше про дію «Роттердам плюс» – у матеріалі «Віялові відключення. Чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: