Депутати пропонують саджати росіян за незаконний перетин українського кордону

Читать на русском
Луценко та Герасимов пропонують встановити кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону особою, яка має громадянство держави-агресора.

У Верховній Раді зареєстрували проект закону, який пропонує карати ув’язненням на термін до 3 років за незаконне проникнення на територію України.

Авторами законопроекту виступили голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов та представниця президента в Раді Ірина Луценко, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу БПП.

Йдеться про законопроект «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону» (реєстраційний номер 7017).

Луценко та Герасимов пропонують встановити кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України.

Подорожі до окупованого Криму: як зменшувалася міграція між материком і півостровомЗа останні три роки люди все частіше уникають поїздок до окупованого Криму – в усякому разі, через українські пункти пропуску на адмінкордоні в Херсонській області.

Таке діяння каратиметься позбавленням волі терміном до трьох років.

Крім того, пропонується встановити, що за повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачатиметься відповідальність у формі позбавлення волі терміном від трьох до п’яти років, а вчинення таких дій із застосуванням зброї – від п’яти до восьми років.

Зараз же, як вказують автори проекту, за незаконне проникнення на територію України представників держави-агресора чинне законодавство України передбачає лише адміністративну відповідальність.

Покарання за це визначає штраф у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів або застосування адмінарешту терміном до п’ятнадцяти діб. До 2004 року законодавством України за незаконне проникнення на територію України була передбачена кримінальну відповідальність. Однак у 2004 році відповідна стаття (331) Кримінального кодексу України була виключена.

Раніше РНБО ухвалила рішення про запровадження системи біометричного контролю для тих іноземців, що в'їжджають в Україну, та впровадження електронної системи попередньої реєстрації для громадян РФ, які мають намір відвідати Україну з 1 січня 2018 року.

Також Україна посилить кордон у придністровській частині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: