Набув чинності новий закон про Конституційний суд

Читать на русском
Ухвалений зі скандалом закон передбачає зміну структури, повноважень КС, а також установлення процедури розгляду конституційної скарги.

Нова редакція закону «Про Конституційний суд» набула чинності.

Напередодні його опублікувала офіційна газета парламенту «Голос України», передає «Слово і Діло».

Ухвалений зі скандалом закон передбачає зміну структури, повноважень КС, а також установлення процедури розгляду конституційної скарги.

Також впроваджується конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду.

Згідно із законом, КС діятиме в складі 6 колегій, 2 сенатів і Великої палати. Крім того, суд отримує право видавати забезпечувальні накази й зупиняти дію будь-якої законодавчої норми, конституційність якої оскаржується.

При цьому також впроваджується відповідальність за невиконання рішень КС.

Законом істотно підвищується зарплата суддів КС – до 75 прожиткових мінімумів (близько 120 тис. грн). Суддя КС у відставці одержуватиме довічне грошове утримання в розмірі 50% окладу – близько 60 тисяч гривень.

З метою надання експертної допомоги в конституційних процесах за конституційними скаргами в Конституційному суді тимчасово (до 1 січня 2020 року) впроваджується інститут спеціального радника, яким може бути компетентний у цьому питанні іноземець, але не громадянин Росії. Забезпечення діяльності спеціального радника здійснюється за рахунок міжнародної технічної допомоги або міжнародних організацій.

Ухвалити новий регламент і затвердити нову структуру КС має протягом 3 місяців – до 3 листопада.

Як відомо, 13 липня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону «Про Конституційний суд», внісши поправку про відкрите голосування за уповноваженого з прав людини. Проти цієї поправки протестували активісти, вимагаючи таємного голосування за омбудсмена та нарікаючи на підміну пропозиції.

Президент Петро Порошенко, який попри заклики підписав закон про КС, запропонував вирішити питання з омбудсменом окремо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: