Росія в односторонньому порядку змінила правила транзиту через Керченську протоку

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Наразі очевидно, що Росія в односторонньому порядку змінює правила користування Керченською протокою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи інформацію про те, що Україна подає позов проти РФ у зв’язку з будівництвом Керченського мосту.

«РФ де-факто діє в режимі того, що Керченська протока – її внутрішній острів. Де-юре вона нібито намагається якось зберігати підходи із забезпеченням судноплавства українськими транспортними засобами, але зрозуміло, що поява опор мосту змінює навігацію, шляхи проходження через протоку», – констатував Гончар.

На його думку, позов з боку України доречний і логічний, але не факт, що він буде результативним.

«Кримнаш»: на півострів чекають скрутні часи й кримчанам доведеться з цим змиритисяПолітичний експерт оцінив ситуацію на півострові та пояснив, чому з економічним занепадом Криму доведеться змиритися.

«Безвідносно до того, що буде далі, за самим фактом очевидно, що цей об’єкт споруджується всупереч міжнародному праву, без погодження в контексті двосторонньої кооперації, експертиз. Історія Керченського мосту давня й тривала. Тому можна використовувати цей факт як порушення наявних домовленостей», – підкреслив фахівець.

Експерт наголосив, що з правової точки зору все має бути на нашу користь.

«Проте, вже розуміючи, що РФ тотально ігнорує міжнародне право, очікувати від неї правослухняності не варто», – резюмував Михайло Гончар.

У Мінінфраструктури вважають, що від дій окупантів постраждають порти Маріуполя та Бердянська.

Крім того, орієнтовну шкоду навколишньому середовищу Чорного та Азовського морів при будівництві Керченського мосту оцінили в 10 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: