«Кримнаш»: на півострів чекають скрутні часи й кримчанам доведеться з цим змиритися

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Росія від початку прорахувалася з Кримом: світове співтовариство відреагувало несподіваним для російської сторони чином - засудженням та невизнанням анексії. Більше того, провідні країни світу запровадили проти Кремля жорсткі санкції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи визнання керівництвом Кремля того, що ситуація на півострові та, зокрема, в Севастополі складна.

«По-перше, в РФ крім Криму багато міст, які потребують фінансування. Тим більше, економічні санкції сильно вдарили по російській економіці (незважаючи на те, що повний ефект буде помітний у середньостроковій перспективі). В умовах, коли російська економіка слабшає, і без того потребує додаткових прибутків, розвивати Крим ніхто не буде», – констатує він.

«По-друге, як правило, в державах, де слабка демократія, слабкий рівень громадського контролю за розподілом фінансів, в першу чергу кошти крадуться та просто не доходять, або доходять самі лише крихти до одержувачів», – каже політолог.

Експерт додає, що такий розклад веде до одного: скільки б, навіть за оптимістичних прогнозів, не виділили коштів на Крим, значна частина цього фінансування буде розкрадена.

Як змінилася економіка Криму за 3 роки анексіїЗ моменту окупації Автономної республіки Крим минуло майже три роки. Як змінилося життя кримчан за цей період? «Слово і Діло» підготувало інфографіку, в якій можна ознайомитися з динамікою основних макроекономічних показників півострова з 2013 року.

За його словами, Крим і Севастополь зокрема чекають важкі в економічному плані часи.

«Хоч як би звучало, але тим, хто голосував за приєднання до Росії, добровільно або вимушено, доведеться змиритися з таким становищем. Крим у нинішніх умовах ніколи не буде визнаний світом, а отже санкції не знімуть, тобто РФ буде під пресом у питанні Криму. Процвітаючим, Крим може стати тільки якщо якимось чином колись питання анексії вирішиться мирним шляхом», – аналізує Дяденко.

Нагадаємо, минулого тижня повідомлялося, що Крим може залишитися без світла.

Як зараз живуть кримчани, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Як змінилася економіка Криму за три роки анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: