Зростання тарифів на ЖКП за роки незалежності України. Опалення

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує цикл оглядів про те, як змінювалися ціни на послуги ЖКГ в Україні за час незалежності. Сьогодні пропонуємо поглянути, як піднімалася ціна на центральне опалення житла.

Не будемо занурюватися надто глибоко в минуле, а почнемо вже з новітньої історії країни – моменту впровадження національної валюти.

Так, на світанку існування гривні ціни на опалення встановилися на рівні в 50 копійок за квадратний метр. Таким чином, для однокімнатної квартири площею близько 40 квадратних метрів щомісячна платіжка за опалення обходилася в 1996 році на суму близько 20 гривень за середньої зарплати в сотню гривень або 20% від місячного заробітку однієї людини.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник пообіцяв передати у Генпрокуратуру матеріали внутрішнього розслідування ситуації з міграційною службоюСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Наступні чотири роки вартість опалення залишалася такою ж, а зарплата потроху зростала, й у 1999 році досягла суми близько 150 гривень, що трохи знизило навантаження на кишеню українців у частині оплати опалення. Так, на цей час за опалення 40 квадратних метрів потрібно було б віддати близько 13% зарплати.

Однак уже в 2000 році опалення подорожчало до 80 копійок за квадратний метр, і хоча розмір середньої зарплати також збільшився до 180 гривень, на той момент опалення 40 квадратних метрів обходилося приблизно в 17% зарплати.

Така ціна за опалення протрималася до 2005 року, причому за цей час середня зарплата в країні зросла дуже відчутно й склала 640 гривень, що знизило «опалювальне» навантаження до рівня в 5% від середнього доходу щомісяця.

У 2006 році опалення знову подорожчало – цього разу рівно вдвічі – до 1,6 гривні за квадратний метр, але при цьому рівень зарплат в країні продовжив зростання до середнього рівня в 865 гривень на місяць. Таким чином, споживачі не надто відчули тиск на свою кишеню: в цей час на опалення однокімнатної квартири йшло близько 7% зарплати однієї людини.

Тариф в 1,6 гривні протримався до 2008 року, коли середня зарплата в Україні досягла півтори тисячі гривень: цього року на оплату опалення однокімнатної квартири на місяць ішло близько 4% заробітку.

І хоча в 2009 році вартість опалення знову зросла до 2,38 гривні за квадрат, зарплати продовжували зростати й становище практично не змінилося.

Наступний підйом вартості опалення відбувся в 2011 році, коли ціна обігріву одного квадратного метра зросла до 2,91 гривні, а середня зарплата на той момент складала близько 2,3 тисячі гривень. Така ситуація протрималася до кінця 2013 року, коли опалення однокімнатної квартири обходилося приблизно в 4% середньої зарплати в 3 тисячі гривень.

Уже з 2014 року тариф на опалення почав зростати стрибками разом з інфляцією, хоча зарплати при цьому залишилися приблизно на рівні минулого року й склали трохи більш ніж 3 тисячі гривень – у цей час на опалення 40-метрової однокімнатної квартири йшло приблизно 11% зарплати. В 2015 році стався новий виток подорожчання до 16,14 гривні за квадратний метр (близько 18% зарплати).

З 2016 року вартість опалення встановилася в районі 33 гривень за квадратний метр, і відтоді зарплати потроху зростають, хоча рівень інфляції залишається істотним. Так, на сьогодні українці віддають за опалення частку зарплати, яку можна порівняти з 1996 роком: оплата опалення 40 квадратних метрів житла обійдеться майже в 20% заробітку однієї людини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: