Складний відбір – підсумки конкурсу до Верховного суду: а судді хто?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

На жаль, кожен четвертий, хто в результаті пройшов відбір, мав негативний висновок Громадської ради доброчесності, якій, по-перше, довіряє суспільство, а по-друге, США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи заяву посольства США з приводу того, що стосовно частини суддів, які пройшли відбір до ВС, є сумніви.

«Річ у тім, що Вища кваліфікаційна комісія суддів подолала негативні висновки Громадської ради правосуддя, й тепер 1/4 можуть стати новими суддями, але апріорі такими, яким уже не довіряє суспільство», – констатувала Кириченко.

За її словами, ситуацію ще можна виправити, якщо Вища рада правосуддя візьме до уваги ці висновки й не дасть рекомендації президенту на їх призначення.

«Саме на підставі цього базується заява США, хоча сам конкурс дійсно можна назвати прозорим та відкритим», – додала вона.

«Поки ми бачимо, як формується більшість. Потрібно 11 голосів у Вищій раді правосуддя для того, щоб рекомендувати й тих, до кого є претензії щодо порядності. Наприклад, голова Верховного суду знову йшов на конкурс, а він за посадою є членом Вищої ради правосуддя. В останній день він оголосив, що вибуває з конкурсу за власним бажанням, хоча ВККС, імовірно, щодо нього подолала б негативний висновок. Мабуть, так склалося через конфлікт інтересів», – наголосила фахівець.

Експерт уточнила, що підозри з приводу того, що Вища рада правосуддя рекомендує тих осіб, що й ВККС, залишаються.

«Поки що залишається тільки тиснути, щоб ті, хто має негативні висновки, не пройшли», – зазначила Кириченко.

За її словами, претензії до сумнівних кандидатів стосуються, зокрема, невідповідності майна та статків.

«Підстави обґрунтовані. З іншого боку, політична воля показати, що Україна пішла на цей конкурс, є, на оновлення суддів – також. Та чи достатньо цього? Заява США не випадково зроблена саме зараз, коли ще є останній шанс не пропустити ці кандидатури», – резюмувала Юлія Кириченко.

Нагадаємо, минулого року голова Мін'юсту Павло Петренко запевнив, що за три роки суддівський корпус буде оновлений на 70-80%. Загальний показник рівня його відповідальності – 62%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: