Європейське майбутнє української економіки: чому Україна набуває іміджу сировинного придатка

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Така «реформаторська» політика та діяльність, яку проводить уряд, дійсно може призвести до набуття Україною іміджу аграрно-сировинного придатку для Заходу. По суті, більше ніж за три роки не відбулося жодних змін для покращення економічного та підприємницького середовища.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, оцінюючи заяву прем'єр-міністра про нові можливості для України в зв’язку із ЗВТ з ЄС і Канадою та ризики перетворитися на аграрно-сировинний придаток Заходу.

«Сьогодні економіка не в найкращому стані, бізнес потерпає від проблем, які є в дозвільній системі, ліцензуванні. Проблемною залишаються банківська та фінансова системи, а економічне середовище роз’їдає корупція. Все це має вплив на розвиток економіки, а бізнес не може продукувати нормальну конкурентну продукцію для Заходу. Ми не впроваджуємо, більше того, навіть не вдосконалюємо нові технології. Через це в Україну просто не йдуть інвестиції. Сьогодні те, що ми отримуємо, для такої держави – мізер», – констатував Биковець.

За його словами, в результаті єдине, що ще залишилося в Україні, – це ще не знищена земля та сільське господарство.

ЗВТ з Канадою: чого чекати від взаємної торгової лібералізаціїЗона вільної торгівлі з Канадою може стати як прекрасною можливістю для нарощення експорту, так і насичити український ринок імпортованими канадськими товарами.

«Дійсно, за фактом це єдине, що залишається в Україні. Сільське господарство ще може дати свою сировину, яка буде цікавою. Україна має ліси, корисні копалини, агросектор, і поки лише цим, за відсутності нормальних технологій, може привернути до себе увагу Європи», – наголосив він.

«Безумовно, те, що Україна посідає перше місце з виробництва соняшника та соняшникової олії, позитив, але з іншого боку, як результат усього цього, рано чи пізно будуть виснажені чорноземи, вони не вічні. Що тоді?», – додав експерт.

Економіст відзначив позитивну роль Угоди про зони вільної торгівлі з Канадою та ЄС, але уточнив, що українські економічні проблеми це не вирішує.

«Мають бути нормальні умови для розвитку бізнесу, підприємницького середовища. Лише якщо будуть ліквідовані економічні перепони, що є сьогодні, в Україну можуть прийти інвестиції. Війна на Сході грає свою роль, але слід визнати – не ключову. Потрібно йти шляхом розвитку власної економіки, щоб мати змогу надавати конкурентну продукцію на міжнародних ринках», – резюмував В’ячеслав Биковець.

Докладніше про економічну співпрацю з Канадою – в матеріалі «ЗВТ з Канадою. Чого чекати від взаємної торгової лібералізації».

Рік тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня його відповідальності – 56%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: