Дав і забрав: головний меседж Банкової опонентам, перспективи Саакашвілі та ризики для АП

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після позбавлення Саакашвілі громадянства, щоб продовжити своє легальне перебування в нашій державі, доведеться звертатися до уповноважених органів про надання притулку. Чи готовий до такого сценарію Саакашвілі, чи проситиме притулку в якійсь більш лояльній державі – питання, на які поки немає відповідей.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Ігри в громадянство. Про небезпеку «прецеденту Саакашвілі» «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Формально після позбавлення громадянства Саакашвілі держава Україна не гарантує йому безпечного перебування на території. Крім ризиків із грузинською Фемідою, Саакашвілі втрачає й усі формальні можливості в подальшому будувати кар'єру українського політика», – підкреслив Радчук.

Експерт нагадав, що на Банковій хоч і пояснили, що Державна міграційна служба знайшла переконливі факти подання недостовірної інформації при оформленні заяви на отримання громадянства Саакашвілі й передала ці дані комісії з питань громадянства при президенті України, але це знадобилося цілих два роки.

«Виходить, відповідна перевірка два роки тому не була проведена й громадянство Саакашвілі отримав всупереч законодавству? Якщо було допущено таке нехтування законодавством, то хто має відповісти за насильницьке рішення призначити його головою ОДА?», – додав він.

Саме позбавлення громадянства може стати серйозним засобом у розрізі майбутніх політичних баталій. «Прецедент Саакашвілі» в разі успішного інформаційного позиціонування Банкової може створити суттєві труднощі для політичних конкурентів влади.

«Йдеться, наприклад, про майбутнє цілої низки нинішніх народних депутатів з усіх політичних сил. Того ж Новинського, якого парламент вже позбавив депутатської недоторканності за поданням ГПУ, цілком можуть позбавити ще й громадянства. Така ж доля може очікувати народних депутатів, які мають подвійне або навіть потрійне громадянство», – констатував політолог.

За його словами, така практика може поширитися не лише на активних політичних діячів, але й на їхніх потенційних спонсорів, які можуть почати фінансувати опозиційні сили.

Україна – не Грузія: чому тактика Саакашвілі не спрацювала та хто вплинув на позбавлення громадянстваГолова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» розповів, хто міг вплинути на рішення щодо позбавлення громадянства Саакашвілі.

«Багато хто навіть не приховує наявність другого громадянства. Дійсно, за наявності політичної волі набуття іншого громадянства, згідно з нормами Основного закону, може бути інтерпретоване як втрата українського. А значить, питання українського громадянства може стати одним із найефективніших методів нейтралізації майже будь-якого з українських олігархів або політиків», – пояснив Радчук.

На його переконання, ситуація навколо позбавлення громадянства додасть популярності, а можливо, навіть електоральної ваги екс-президенту Грузії.

«Кращого подарунка для старту виборчої кампанії не придумаєш. Але поки «прецедент Саакашвілі» працює в зворотному напрямку: навряд чи цей випадок житиме довго в свідомості українського виборця, щоб завдати значної іміджевої шкоди саме пропрезидентській команді», – резюмував Олександр Радчук.

Докладніше – в матеріалі «Ігри в громадянство. Про небезпеку «прецеденту Саакашвілі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: