Україна – не Грузія: чому тактика Саакашвілі не спрацювала та хто вплинув на позбавлення громадянства

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Невідомо, чи взагалі Саакашвілі зможе повернутися до України, оскільки зараз він перебуває у США. Не виключено, що паралельно з позбавленням громадянства можуть анулювати його закордонні паспорти, тому відкритим є питання, чи його взагалі пустять в Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи інформацію про позбавлення українського громадянства Михеіла Саакашвілі.

«Для влади загалом, для президента це певні іміджеві втрати, черговий привід для критики, але критики з боку тих, хто владу вже й так не підтримував. Більше того, навряд чи ініціатива надходила виключно від Порошенка», – зазначив Фесенко.

Експерт припустив, що сприяти такому рішенню могли представники «Народного фронту».

«Для деяких представників НФ Саакашвілі та його люди стали смертельними ворогами. Крім цього, зіграв грузинський фактор. Нещодавній візит до Грузії також міг посприяти цьому рішенню. Збіг низки обставин – грузинський фактор, ненависть до Саакашвілі і його людей з боку НФ та певні образи з боку президентської команди. Все це разом призвело до рішення позбавити Саакашвілі громадянства», – пояснив політолог.

Навряд чи Саакашвілі вдасться переграти цю ситуацію. Проект «Саакашвілі» в Україні закритий.

«Річ у тім, що Україна – не Грузія, як би банально це не звучало. Є багато відмінностей не лише в масштабах країни, але й у політичній культурі, ментальності, традиціях», –уточнив експерт.

За його словами, в Україні є дуже сильна політична різнорідність.

«При цьому одна справа проводити реформу, маючи абсолютну владу, а інша – бути губернатором, навіть з особливими повноваженнями. За всього сприяння перетворення будуть обмеженими. Не можна зробити острівок реформ, якихось значних перетворень усередині країни, що розвивається інакше. Статус Саакашвілі не дозволяв йому повторити грузинський успіх. Повторення грузинської казки не вийшло», – додав фахівець.

Від президента до телеведучого. Політичний шлях СаакашвіліУ день другої річниці призначення Міхеіла Саакашвілі головою Одеської обласної державної адміністрації «Слово і Діло» вирішило нагадати, яким був його шлях з еліти грузинської політики в українську.

Однак, на його думку, частково грузинський досвід успішно використали в реформі поліції.

«Але тут варто віддати належне Згуладзе. Можливо, це єдиний позитивний приклад того, як грузини добре попрацювали. В інших випадках спроби використати грузинів в Україні для проведення реформ були не дуже вдалими», – резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» зафіксувало 28 обіцянок Міхеіла Саакашвілі, більшість з яких він виконав. Загальний показник рівня відповідальності політика – 64%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: