Чубаров пояснив, чому так і не створив правозахисний комітет «Крим»

Читать на русском

У 2016 році голова Меджлісу кримськотатарського народу заявив, що захистом інтересів кримчан і, зокрема, кримських татар займеться Міжнародний правозахисний комітет Крим, який він сам пообіцяв створити. Але потім Чубаров визнав недоцільність такого кроку.
Рефат ЧубаровФото: Наталія Кравчук, НВ

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу і депутата Верховної Ради України Рефата Чубарова, міжнародний комітет із захисту прав людини «Крим» вирішили не створювати після консультацій з адвокатами й правозахисними організаціями, що працюють в умовах окупованого Криму.

Цю обіцянку Чубарова, нагадаємо, «Слово і Діло» зафіксувало в серпні 2016 року.

«Міжнародний комітет «Крим» концентруватиме в своїй діяльності реакцію на те, що відбувається в Криму. Репресії, переслідування. Він буде користуватися підтримкою авторитетних політиків, міжнародних правозахисних організацій. Це не буде просто бюрократична організація, комітет сконцентрується на допомозі жертвам репресій, їхнім сім’ям, дітям. Звичайно, що він буде спиратися на допомогу, можливості й досвід Меджлісу», – запевнив тоді один із лідерів кримських татар.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров пообіцяв, що в Україні буде створено Міжнародний комітет «Крим» для захисту прав людиниСказано 16 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Проте минув уже майже рік, а жодних відомостей про створення обіцяного комітету знайти так і не вдалося. Тоді «Слово і Діло» звернулося безпосередньо до народного депутата, щоб поцікавитись як виконується ця обіцянка. У відповідь портал отримав листа з поясненнями, цитату з якого наводимо нижче.

«Під час подальшого обговорення цієї ініціативи з адвокатами та правозахисними організаціями, що практикують в умовах окупованого Криму, було вирішено зосередитися на координації їхньої діяльності з метою своєчасного вирішення різноманітних проблем, які виникають в їхній діяльності. З цією метою Меджлісом кримськотатарського народу проводяться регулярні консультативні зустрічі з адвокатами, керівниками правозахисних організацій, уповноваженою Верховної Ради з питань прав людини та урядовим уповноваженим у справах ЄСПЛ», – ішлося в листі-відповіді.

Таке пояснення не заважає «Слову і Ділу» визначити цю обіцянку як невиконану. Загалом у досьє Чубарова 24 обіцянки, з яких він виконав 9. У рейтингу відповідальності парламенту він на 134-й позиції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: