Siemens чекає на відповідь Росії щодо пропозиції викупити скандальні турбіни

Читать на русском
Німецький уряд очікує від російської влади та бізнес-партнерів вирішення ситуації з незаконним постачанням турбін до окупованого Криму.

Німецький уряд та підприємницькі структури очікують від російської влади та бізнес-партнерів вирішення ситуації з незаконним постачанням турбін німецького концерну Siemens до окупованого Криму.

Про це сказав у Берліні виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Ми очікуємо, що проблема буде вирішена», – сказав Гармс.

Скандал із турбінами в Криму: схему РФ прорахували рік тому й Siemens про неї знавПровідний експерт енергетичних програм оцінив ситуацію навколо поставок турбін Siemens до Криму й розповів про можливі наслідки.

На запитання про те, яких кроків чекає Німеччина для вирішення ситуації, Гармс зазначив, що «все ще діє пропозиція Siemens викупити ці турбіни назад». Він «не зовсім розуміє», чому російська сторона відмовилася «від такого простого й вигідного всім сторонам легального вирішення проблеми». При цьому він визнає, що нині громадський резонанс вже настільки великий, що «певного негативного ефекту не уникнути».

Гармс зазначив, що Siemens зупинив усі проекти з енергетичними компаніями з державною участю в Росії, це вимушений крок. Він нагадав, що компанія діє в Росії вже 160 років, і назвав російський ринок «абсолютно ключовим» для компанії, яка серйозно «локалізувала» на території РФ ринок не лише турбін, а й трансформаторів, потягів.

«Компанія робить там фантастичний бізнес. І було б дуже шкода, якби це завадило бізнесу», – сказав Гармс.

Згаданий скандал, визнав він, безумовно, змусить інші німецькі компанії, які ведуть бізнес у Росії, задуматися.

Конфлікт навколо Siemens: чи зможе РФ сама запустити турбіни і якими будуть наслідкиДиректор Інституту енергетичних досліджень припустив, чи будуть наслідки для РФ через поставки турбін Siemens до Криму та чи зможе Росія їх обслуговувати.

«І це один із тих негативних ефектів, який уже є», – сказав Гармс.

На прес-конференції Гармс заявив, що німецька сторона не задоволена аргументацією російської сторони про те, що турбіни були виготовлені в РФ. Щодо реакції Siemens, то її в Берліні вважають «абсолютно правильною», прозорою й схвалюють вжиті конкретні заходи. У німецької сторони, за його словами, не було іншого виходу, окрім як запровадити санкції проти осіб, винних у «кричущому порушенні санкційного режиму», в «сумній події», яка нещодавно сталася в «невдалий час» (коли ведуться дискусії про поступове зняття санкцій).

Раніше повідомлялося, що Німеччина проситиме інші країни Євросоюзу розширити перелік санкцій трьома представниками Міністерства енергетики РФ і компанією, яка відповідала за доставку турбін до окупованого Криму.

Згодом посли ЄС домовилися додати до санкційного списку 4 прізвища та 3 компанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: