Серйозні претензії чи провокація: як розцінювати звинувачення Трампа на адресу України

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Поки не зовсім зрозуміло, як ставитися до заяви Трампа. З одного боку, це пише президент, з іншого – у президента США не може бути навіть свого мобільного телефону, він має бути державним. Питання в тому, як до цього ставитися – як до особистої думки чи думки президента.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву президента США Дональда Трампа про те, що Україна саботувала передвиборчу кампанію в Америці.

«Скоріш за все, звинувачення на адресу України – один із видів тролінгу Трампа в стилі того, що всі говорять, що РФ обрала мене, а ось Україна допомагала обиратися Меркель. Сприймати серйозно цю заяву поки не варто, а в Україні чомусь поставилися до неї набагато серйозніше, ніж варто було б», – заявив Горбенко.

При цьому, уточнив він, правильно, що українська дипломатія спростувала заяву.

«Ми почули звинувачення – відповіли. Але активність з приводу того, що ж буде далі, зайва. Нічого не зміниться. Це просто слова особисто Трампа – не як президента, а як персони. Жоден із його твітів не мав особливого значення», – зазначив він.

Трамп цвірінькає, а розслідування триває: до чого тут Україна?Журналіст Максим Кречетов розповів про твіт президента США Трампа, який стосувався впливу України на американські вибори.

На його думку, саме в зв'язку з цим потрібно визначити законодавчо, що таке аккаунт президента США в соцмережі.

«Американська традиція дуже сильна. Для них усе, що б не говорив президент, він говорить від імені американського народу. Наприклад, історія з телефоном BlackBerry Обами, який у нього забрали, коли він став президентом, і йому видали спеціальний, тому підтвердження. Трамп просто дозволяє собі вносити казуси в традицію США. Але Штати з точки зору політики – традиційна держава», – наголосив політолог.

В Україні будь-який скандал – від квартири Лещенка до Насірова – стихає за два тижні. У США це не працює. В них це тривалий процес. Є звинувачення в тому, що команда Трампа співпрацювала з хакерами з РФ. Поки не буде винесений вердикт, усі комунікації будуть розраховані на те, що обидві сторони доводитимуть своє.

«Це буде довго, але відповідь отримають. Максимум, до чого це може призвести, – імпічмент президента», – уточнив Горбенко.

Експерт нагадав, що Україна і США перебувають у різних політичних культурах, тому в нас і сприйняли слова Трампа серйозніше, ніж варто було б.

«Порядок денний у світі створює не Україна. Є сильні гравці. А в нас говорять, що Україна мало не завадила вибрати президента США. Це виглядає безглуздо. Як і те, що будь-який вплив РФ є доленосним. Проблема в тому, чи все було законно. Для американців законність є сенсом демократії», – пояснив Горбенко.

Експерт припустив, що ця тема буде на порядку денному в США доти, доки не буде вердикту.

«Це питання США потрібно закрити, оскільки звинувачення серйозні. Ніксон змушений був піти, коли дізналися, що він прослуховував конкурентів. Хоча це до кінця не довели. Трамп поки вирішив передавити ситуацію Україною», – проаналізував політолог.

Нагадаємо, The Washington Post назвала поверхневими звинувачення Трампа на адресу України. Крім того, зазначено, що в Білого дому немає доказів того, що учасники передвиборчої кампанії Клінтон мали контакти з українським урядом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: