Переговори з Ryanair провалилися через Омеляна – ЗМІ

Читать на русском
Ірландський авіаперевізник Ryanair не знайшов місця в щільному авіа-бізнесі України, на думку експертів, через непрофесійні переговори з українською стороною в особі міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Ірландський авіаперевізник Ryanair не знайшов місця в щільному авіа-бізнесі України, на думку експертів, через непрофесійні переговори з українською стороною в особі міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

За даними «РБК-Україна», саме міністр інфраструктури провалив переговори з лоукостером ще на початковому їх етапі, передає «Слово і Діло».

Як говориться в статті, перші зустрічі з представниками авіакомпанії Омелян проводив за зачиненими дверима, а результатом їх стала звичайна розписка, у якій й були окреслені всі деталі майбутньої співпраці.

Однак ніяких розрахунків і економічного обгрунтування для подібних умов у міністра не було. Але очевидний плюс у вигляді політичного рейтингу, мабуть, неможливо було прогавити.

Після невдалої спроби співпраці з аеропортом Жуляни представники Ryanair вирушили до Борисполя. Директор держпідприємства Павло Рябікін, своєю чергою, перед тим, як йти на якісь умови провів аналіз цифр і економічної вигоди від подібного співробітництва. Після чого стало остаточно ясно, що на такі умови український аеропорт піти не може.

«Вони вимагають, щоб ставка аеропортового збору в 7,5 доларів була фіксованою і поширювалася на рейс Київ - Лондон. А також вони хочуть, щоб усі суперечки між Борисполем і Ryanair розглядав англійський арбітраж за англійським правом», - пояснює Рябікін.

За його словами, погодитися на вимогу лоукостера означало добровільно піти на збитки для аеропорту у 2 млрд грн.

Однак, на думку авіаційного експерта Андрія Ланецького, з лоукостером можна було домовитися про інші умови, тільки робити це потрібно було на початковому етапі, а не сподіватися на те, що в метушні економікою угоди опікуватися ніхто не буде.

Що стане підсумком затяжних переговорів, поки не ясно, адже Ryanair досі налаштований на пролонгацію цього процесу, у який на цьому етапі довелося втрутитися й прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Ультиматум Ryanair «Борисполю» може призвести до мільярдних збитків – гендиректорАеропорт «Бориспіль» анонсував на 10 липня прес-брифінг генерального директора Павла Рябікіна, на якому він планує повідомити про вимоги авіакомпанії Ryanair.

На думку фахівців, жорсткі і відкриті переговори можуть увінчатися успіхом, адже й сам лоукостер зацікавлений в українському ринку. А в нас, незважаючи на всі прагматичні прогнози в цьому питанні, є всі умови, щоб без значних додаткових інвестицій дозволити українцям подорожувати за демократичними цінами.

Нагадаємо, Гройсман доручив НАБУ і Антимонопольному комітету розібратися у скандальній ситуації навколо Ryanair.

Як відомо, 10 липня, європейська лоукост-компанія Ryanair офіційно скасувала вихід на український ринок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: