Скандал із турбінами в Криму: схему РФ прорахували рік тому й Siemens про неї знав

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Потреби Криму в електроенергії складають близько 1200 мегават, включаючи енергоміст. Загалом цього достатньо, але є базове енергопостачання, а є ще й нестача маневрових потужностей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи ситуацію з поставками турбін Siemens до Криму.

«Уже в травні розробили графік відключень для Криму. Це говорить про те, що є брак маневрових потужностей на піковий період. Наявна структура генерації не може дозволити енергосистемі надійно працювати», – констатував Дяченко.

Тому, уточнив він, газові турбіни для електростанцій необхідні.

Темне життя на півострові: що відбувається зі світлом у КримуНезалежний експерт з енергетичних питань пояснив, чому аварійні ситуації в енергосистемі Криму періодично повторюватимуться найближчі кілька років.

«Гідро- та парогазова – якраз та генерація, що може швидко увійти в робочий режим, це необхідно для нормальної роботи системи. Без них світло в Криму періодично відключатимуть. Особливо якщо враховувати, що енергоміст дуже небезпечний і ненадійний», – пояснив фахівець.

Щодо скандалу, то, за словами експерта, концерн Siemens рік тому попереджали про ризики виникнення такої ситуації.

«Siemens попереджали, що турбіни, які постачають до Краснодарського краю, підуть до Криму. Всі це прекрасно розуміли, а зараз чомусь вони кажуть, що їх заплутали та обдурили. Всі сторони шумітимуть, хоча ще рік тому було зрозуміло, що це так просто не пройде, й схему, яку зараз використовувала Росія, прорахували рік тому», – зазначив енергетик.

На його думку, проти РФ уже й так запровадили достатньо санкцій, тому тут більше ризиків для концерну.

«Зараз буде удар по суб'єктах, які порушували умови, а це Siemens. Санкції до структурних підрозділів можуть пред'явити у вигляді судового позову. Своєю чергою, Siemens, можливо, проводитиме якесь розслідування, подасть зустрічний позов проти компанії, яка займалася поставками», – проаналізував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, 21 липня в німецькому концерні Siemens заявили, що більше не поставлятимуть російським компаніями генеруюче обладнання й розірвуть співпрацю з росіянами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: