Темне життя на півострові: що відбувається зі світлом у Криму

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Росія може забезпечити півострів електроенергією, але в дуже віддаленій перспективі. На це потрібні значні кошти, обладнання і час.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, оцінюючи ситуацію з енергозабезпеченням Криму.

«Сьогодні в Криму спостерігається дефіцит електроенергії. Росія не збудувала жодної газотурбінної електростанції. По-перше, вони не мають обладнання, по-друге діє заборона західним компаніям постачати обладнання до Криму», - констатував Саприкін.

Експерт підкреслив, що перебільшувати масштаб ситуації в енергосистемі півострова не варто: вона не катастрофічна.

«Ситуація відносно складна. Генеруючих потужностей бракує, а з материка, з Росії забезпечення є не повним», - додав він.

Як змінилася економіка Криму за 3 роки анексіїЗ моменту окупації Автономної республіки Крим минуло майже три роки. Як змінилося життя кримчан за цей період? «Слово і Діло» підготувало інфографіку, в якій можна ознайомитися з динамікою основних макроекономічних показників півострова з 2013 року.

«Постачання з Росії відбувається, але локальне. Для цього регіону потрібні більші потужності. Із суходолу тягнути лінії через море дуже дорого: РФ бракує на це коштів. Росія ніби знайшла вихід, але сумнівний - робить ставку на незаконне постачання турбін до Криму для того, щоб добудувати кілька електростанцій, які зараз уже частково збудовані. Тому гостро стоїть питання постачання газотурбінного обладнання, бо Росія його не випускає», - пояснив Саприкін.

На його погляд, самотужки РФ не скоро вдасться врегулювати питання нормального забезпечення Криму електроенергією.

«Відключення електроенергії там триватимуть ще кілька років. Але це проблеми окупанта: Україна не повинна відмовлятися від обраної лінії і відновлювати постачання електроенергії на непідконтрольну територію», - резюмував Володимир Саприкін.

Раніше повідомлялося, що Україна не подовжила контракт із забезпечення Криму електроенергією, а «влада» окупованого півострова відмовилися від української електроенергії.

Як живуть зараз кримчани – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Як змінилася економіка Криму за три роки анексії».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: