Арешт прокурора, який веде справу Януковича: РФ знайде будь-які відмазки, але позиція України сильніша

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Одна зі справ про держзраду вже перебуває в суді на розгляді. Коли справа йде до суду, це означає, що максимум доказів зібрано. Навіть якщо є якісь ризики, то ГПУ має можливість на цій підставі застосувати процедуру заміни прокурора, який підтримуватиме обвинувачення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи інформацію про заочний арешт у РФ прокурора та слідчого у справі Януковича.

«У Кремлі розуміють, що наші правоохоронці проводять розслідування. Наприклад, показовим є випадок із заочним засудженням Вітка. Згідно з нашим законодавством, Крим є територією України, тому ми можемо визнавати якусь юрисдикцію. Звичайно, РФ це рішення не виконає», – підкреслив експерт.

На його думку, в цій ситуації незрозуміло, якою є юрисдикція слідчого комітету РФ розслідувати ці факти щодо українського прокурора та слідчого.

ГПУ і допит Януковича: show must go onУ своїй авторській колонці Олександр Москалюк проаналізував помилки, яких припустилися в Генпрокуратурі під час допиту й оголошення підозри екс-президенту України Віктору Януковичу.

«Тобто ми можемо прив’язати ту ж ситуацію з Вітком до наших законів. Росія, звісно, знайде зараз будь-яку аргументацію, але для іноземних органів наші рішення в міжнародному правовому плані виглядають сильнішими. Проте це лише передбачення, які поки нічим не підтверджені», – зазначив він.

«Те, що з’явилась інформація не лише щодо прокурора та слідчого, а, наприклад, Махніцького, який зараз взагалі не в органах влади й не пов’язаний зі справою Януковича, говорить лише про те, що це вирішення проблеми лише на думку РФ. Наслідки подальшого розслідування справи Януковича навряд чи будуть», – проаналізував Олександр Банчук.

Нагадаємо, 30 травня 2016 року Юрій Луценко заявив, що Печерський районний суд Києва дав дозвіл на заочне засудження командувача Чорноморським флотом РФ Олександра Вітка. Як зазначалося в доповіді Мін'юсту України від 1 червня 2017 року, разом з іншими високопоставленими російськими військовими Вітко брав участь у захопленні півострова в 2014 році.

Правова оцінка процесуальних дій ГПУ в справі екс-президента викладена в матеріалі «ГПУ та допит Януковича. Show must go on».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: