Білорусь активно торгує з бойовиками в ОРДЛО

Читать на русском
Компанії Білорусі активно торгують на окупованій території України, виробляють товари під марками фірм бойовиків і співпрацюють з ватажками ОРДЛО, хоча Білорусь офіційно не визнає так звані ДНР і ЛНР.

Компанії Білорусі активно торгують на окупованій території України, виробляють товари під марками фірм бойовиків і співпрацюють з ватажками ОРДЛО, хоча Білорусь офіційно не визнає так звані «ДНР» і «ЛНР».

Про це йдеться в розслідуванні «Радіо Свобода», повідомляє «Слово і Діло».

Основну вигоду від торгівлі з Білоруссю отримують компанії, які контролюються ватажками бойовиків.

Наприклад, невеликий приватний завод «Славпродукт» в одному із селищ Вітебської області з 2016 року на чверть збільшив обсяг виробництва й виробляє безпосередньо для «ДНР» горілку Belsweet, яка потім доставляється до Донецька через Росію.

Як імпортер на етикетках значиться ПП «Содействие», яке зареєстрували ще в 1999 році на ім'я Ігоря Автономова. Його син Дмитро Автономов зараз посідає помітне місце в ієрархії «ДНР» – контролює вугільні підприємства «Донбассуголь» і «Востокуглемет».

За даними Жовтневого райсуду Маріуполя, в серпні 2015 року Автономов забезпечував близько 20% надходжень до бюджету «ДНР».

Також у Білорусі на найбільшому пивоварному підприємстві «Криниця» варять для бойовиків власну марку пива «Юзбір», яка потім поширюється через донецьке ТОВ «Мастер-торг» – найбільшого дистриб'ютора продуктів харчування на окупованих територіях Донбасу, за словами бойовиків, пов'язаного з Олександром Януковичем, сином екс-президента.

При цьому згадані напої не потрапляють на білоруський ринок, а відправляються на територію ОРДЛО.

Крім того, деякі державні підприємства Білорусі також торгують алкоголем з бойовиками й використовують для цього фірми-прокладки в Гонконзі та Канаді, законодавство яких дозволяє не обкладати податками доходи, отримані поза територією цих країн, оскільки офіційно провести платежі бойовиків через банки Білорусі неможливо.

У квітні 2017 року Україна направила Білорусі ноту протесту в зв'язку торгівлею білоруських компаній із бойовиками, проте за даними від джерел у Білорусі, поставки тривають.

Крім алкоголю, компанії з Білорусі активно постачають на території ОРДЛО продовольчі товари декількох десятків підприємств, косметику, трикотаж і побутову техніку, хоча виробники й намагаються приховувати свій бізнес на окупованій території.

Нагадаємо 21 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив президента Петра Порошенка, що білоруська держава не воюватиме проти України й не дасть цього робити іншим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: