Надзвичайний візит президента Білорусі: навіщо Лукашенко приїхав до Києва?

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Політконсультант, президент Фонду національних стратегій Тарас Березовець припустив, що другий за три місяці візит президента Білорусі до України свідчить про недовіру Олександра Лукашенка до керівництва РФ та занепокоєння щодо подальшого перебігу подій у власній країні.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новое время».

«Візит Олександра Лукашенка – до слова, вже другий за 3 місяці – не можна назвати інакше, як надзвичайним. Вже 14 вересня стартують спільні білорусько-російські навчання «Захід-2017», які вкрай хвилюють НАТО та Україну. І не менше вони хвилюють самого Олександра Лукашенка. Тому що вперше за 23 роки перебування на посаді немає в «батька» білоруського народу впевненості, що він зустріне 24-й рік на посаді. Інстинкти підказують, що перебіг подій може прискоритися всупереч волі самого Лукашенка», – говорить Березовець.

Наймасштабніші антиурядові мітинги в Білорусі за час правління ЛукашенкаСучасна історія Білорусі не надто багата на масштабні акції протесту, але це не означає, що за понад 20 років незалежності держави їх не було взагалі.

Чистки в апараті Міноборони та КДБ РБ проросійськи налаштованих офіцерів начебто мали його заспокоїти, але цього не сталося, додав він.

Експерт відзначив, що хоча президент Білорусі й приїхав на два дні, в перший день не відбулося жодних зустрічей.

«Приїхав президент на 2 дні, а зустрічі проводить лише в другий. Що робив цілий день четверга, з ким зустрічався, про що говорив – можна лише здогадуватися», – міркує він.

Лукашенко переконує, що війна з території Білорусі в Україну не прийде. А хіба Путін колись говорив, що нападе на Україну? Хоч раз, хоч в одному інтерв'ю? Навпаки, в 2008-му в інтерв'ю DW сказав, що всі розмови про претензії на Крим – нісенітниця.

«Правда в тому, що Лукашенко давно не довіряє Путіну й уже не до кінця контролює те, що відбувається на його території, в тому числі й ці самі військові навчання. Путіну не потрібно розв'язувати гібридну операцію на території Білорусі. Навіщо, якщо місцевих військових і спецслужби легко взяти під контроль? Достатньо прибрати лише одну фігуру. І поставити замість неї місцевого «захарченка» або «плотницького». А потім з 6 областей просто зробити 6 суб'єктів Російської Федерації», – аналізує політтехнолог.

Як відомо, за підсумками переговорів двох лідерів Олександр Лукашенко пообіцяв, що його країна ніколи не буде воювати проти України.

Детальніше про політичну ситуацію в Білорусі аналітики порталу «Слово і Діло» розповіли в матеріалі «Наймасштабніші антиурядові мітинги в Білорусі за час правління Лукашенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: