Лукашенко: я робив і робитиму все, що доручать Порошенко й Путін

Читать на русском
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ніколи не намагався втрутитися в конфлікт на Донбасі, а робив лише те, про що його просили два президенти.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ніколи не намагався втрутитися в конфлікт на Донбасі, а робив лише те, про що його просили два президенти – Петро Порошенко та Володимир Путін.

Про це він сказав під час брифінгу після переговорів з українським керівництвом, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Я ніколи не ставив перед собою мети бігти попереду паровоза чи лізти поперед батька в пекло, як у нас в Україні, Росії, Білорусі кажуть. Я робив, роблю й робитиму лише те, про що мене попросять два президенти», – зазначив Лукашенко.

«Мені було доручено Петром Олексійовичем і Володимиром Володимировичем організувати цю зустріч у Мінську – мені сказали, як це зробити, я це зробив. Претензій немає», – сказав він.

«Потім Петро Олексійович звернувся до мене щодо контактної групи: «Я хочу, щоб це було в Мінську, зможеш це зробити – зроби, будь ласка». Я це зробив, претензій жодних немає», – додав білоруський президент.

Україна готова постачати електроенергію до БілорусіПрезидент України Петро Порошенко під час зустрічі в Києві з Олександром Лукашенком підтвердив готовність України постачати електроенергію до Білорусі.

Він згадав, що раніше вів переговори із «добрим знайомим» Олександром Турчиновим: «Було порушено 5-7 питань, які він поставив переді мною. І я сьогодні публічно на переговорах запитав: «Я все виконав те, що обіцяв?». Він каже: «Більш ніж».

«Так буде й надалі. Все, що доручать мені два президенти, більше за будь-кого залучені в цей конфлікт, ми, білоруси, будемо робити. Ми не претендуємо на жодні лаври. Які можуть бути лаври, коли гинуть люди?», – заявив Лукашенко.

«Ви, українці, маєте знати, що у вас є близькі й рідні люди, які живуть трохи північніше за вас, але нічим не відрізняються від вас. Якщо вам важко – чим лише зможемо, допоможемо», – запевнив він.

Також Лукашенко просить, щоб білоруська гуманітарна допомога йшла на схід України без посередників.

«Ми сьогодні дуже багато говорили про співпрацю в інтересах Луганської й Донецької областей. Ми постачаємо гуманітарну допомогу в ці області. Ми хотіли б працювати там без посередників і за найкоротшим шляхом. Просив Петра Олексійовича, якщо буде інтерес якийсь і в нас співпадуть гуманітарні конвої, щоб ми це зробили разом», – заявив Лукашенко.

«Люди ж бо наші, ділити нам нічого. І я вдячний президенту та його колегам, які погодилися на цей крок. Ми здатні своїм людям допомагати», – заявив він.

Виступ президентів не передбачав можливості поставити питання.

Своєю чергою, під час виступу президент України Петро Порошенко зазначив, що за час російської агресії на Донбасі загинули 11 тисяч українців.

Також Лукашенко запевнив, що його держава не вестиме військових дій проти України, а також не дозволятиме цього іншим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: