Коли розмір виплати субсидій більший за оборонний бюджет країни – це аномалія

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Ситуація із субсидіями у нас аномальна. Не можуть більш ніж половина споживачів отримувати субсидії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи інформацію про те, що в Харкові погрожують позбавити субсидій на ЖКГ 115 тисяч боржників.

«Якщо така кількість отримувачів субсидій, як у нашій країні, тоді просто доведеться підвищувати ціни на газ, щоб «Нафтогаз» збирав більшу виручку й щоб було з чого платити ті ж самі субсидії. Таким чином, ми переходимо до моделі, яка веде в безвихідь», – наголосив Гончар.

За його словами, отримувачі субсидій є й у країнах ЄС, але їх лише кілька відсотків.

Оновлена програма житлових субсидій: що змінилося?З 1 травня в Україні почала працювати оновлена програма житлових субсидій: «Слово і Діло» розібралося, які зміни чекають українців.

«Ніде в країнах ЄС немає такого відсотка субсидій, як у нас. Це може бути 10%, але, як правило, ще менше. Така статистика, як в Україні, лише створюватиме дедалі більше навантаження вже не лише на бюджет, а й загалом. У нас уже й так розмір субсидій більший за оборонний бюджет. Це нонсенс. На хвилі популізму Кабмін задовольнив усіх отримувачів субсидій, а тепер отримав зворотню реакцію на власні дії», – підкреслив спеціаліст.

При цьому, уточнив експерт, є категорія громадян, які отримують субсидії, але не платять.

«Складно сказати, скільки з тих 115 тисяч боржників буде тих, хто невинно постраждає, а скільки, умовно кажучи, шахраїв. Ситуація неоднозначна, а загальна цифра не відображає всієї картини», – резюмував Михайло Гончар.

Які зміни чекають на отримувачів субсидій після нововведень, «Слово і Діло» з’ясовувало в матеріалі «Оновлена програма житлових субсидій. Що змінилося?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: