«Пакет компромату» від ГПУ на корупціонерів: хто з нардепів може сісти на лаву підсудних

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

У справі Полякова навряд чи буде щось серйозне, оскільки і доказів менше, і позиція комітету м'якша. А ось справа Розенблата відрізняється від інших. Їй надали досить сильного розголосу, вона стала «токсичною».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи подання ГПУ на шістьох нардепів і подальші перспективи розвитку справ.

Показова історія Розенблата

«У справі Розенблата, ймовірно, доведеться показати результат. З одного боку, тисне Захід, вказуючи на те, що мало корупційних справ, чому підтвердженням є візити західних партнерів. Тому якщо ця справа розвалиться, це стане сильним ударом по владі. Крім того, це додаткові можливості для опозиціонерів», – констатував Петренко.

Експерт зазначив, що з точки зору «токсичності», найкращою є саме справа Розенблата. Крім того, вона перебуває на особливому контролі НАБУ.

З огляду на те, що НАБУ хоч і незалежний орган, але там присутнє зовнішнє управління, переграти тему Розенблата буде дуже складно. Справа Розенблата може стати показовою.

Політолог уточнив, що доведеться все одно враховувати місце, яке займає Розенблат у політиці.

«Можливий варіант, що замість Розенблата спробують взяти когось іншого, щоб переключити увагу. Можливо, когось із ДФС або держорганів. Про інших депутатів поки не йтиметься», – припустив він.

На його переконання, єдиний вихід у справі Розенблата – переключити увагу Заходу на корупціонера більш високого рівня.

Дивіденди для Добкіна та справа Дейдея

«Добкін уже показує впевненість і отримує свої політичні дивіденди. В Україні ті, кого ображає влада, завжди мають підтримку. До того ж він зі Східної України, а там є свій електорат. При цьому його відстоює опозиція. Риторика самого Добкіна вже стала більш проукраїнською. Тому Добкін може грати на різних полях і лише виграє від цього», – зазначив експерт.

Зробити Добкіна крайнім влада може спробувати, але ось чи вийде – інше питання. Влада може створити для нього більше плюсів, аніж мінусів.

Натомість, додав політолог, є зацікавлені в тому, щоб розкрутити справу Дейдея.

«В інформаційному плані справу намагаються якось просувати. Але з огляду на позицію комітету, ВР, самі докази та звинувачення, його справа все-таки відійде на задній план», – додав Петренко.

«Радикальний» Лозовой

«На Лозового можуть переключитися, але його справу, скоріш за все, використовуватимуть як можливість чинити тиск і впливати на Радикальну партію», – пыдкреслив політолог.

Скільки обіцянок встигли виконати підозрювані нардепи?Напередодні останнього пленарного тижня літньої сесії Верховної Ради «Слово і Діло» проаналізувало, як добре виконують свої обіцянки народні депутати, доля недоторканності яких буде вирішуватися найближчими днями.

На його думку, «радикали» будуть потрібні для голосувань.

«У влади зараз є два основних моменти: або намагатися консолідувати депутатів, коаліційну більшість із того, що є зараз, або йти на вибори. Якщо вирішать не йти на вибори, а намагатися грати з тим парламентом, який є, то тоді важливо, щоб «радикали» голосували в потрібний момент. Справа Лозового, як певний гачок, може бути вигідною», – проаналізував Ігор Петренко.

Докладніше про те, як підозрювані народні обранці виконують свої зобов'язання, читайте в матеріалі «Скільки обіцянок встигли виконати підозрювані нардепи?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: