Підвищення тарифів: як маніпулюють населенням і скільки доведеться заплатити за газ восени

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Ще в березні Кабмін ухвалив постанову, в якій зобов'язав Міненерго до 1 липня зафіксувати ціну на газ, що діятиме з 1 жовтня, тобто з початку опалювального сезону. Міненерго цю ціну не сформувало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи звернення НАК «Нафтогаз» до Кабміну про підвищення ціни на газ для населення з жовтня.

Ціна газу: відверті маніпуляції

«Якщо винести за дужки всі соціально-економічні наслідки, то «Нафтогаз» зробив суто математичні розрахунки. Цю математику «Нафтогаз» подав у своєму фінансовому плані Кабміну», – заявив експерт, зазначивши, що звіт уряд отримав не вчора, а набагато раніше.

«Говорити про те, що пропозиції «Нафтогазу» стали для уряду відкриттям, не варто. План кілька місяців перебував у провладних кабінетах», – уточнив він.

Формально Кабмін був не тільки в курсі, але й розписав процедуру ціноутворення. «Нафтогаз» виконав процедуру. Є постанова, згідно з якою сформували ціну. Зараз Кабмін намагається бути захисником населення, перекинувши відповідальність на «Нафтогаз», але компанія теж не хоче бути крайньою, оскільки діяла відповідно до постанови уряду.

Крім того, уточнив фахівець, ці заходи й уся процедура були прописані в меморандумі з МВФ.

«Відбувається абсолютно свідома маніпуляція громадською думкою. Подаються речі, які раніше були відомі всім учасникам цього процесу, як одкровення», – додав Землянський.

Чергове підвищення – «хоч тушкою, хоч опудалом»

Експерт нагадав, що близько місяця тому була анонсована диференціація тарифів на газ за регіонами.

Яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі«Слово і Діло» підготувало інфографіку про щомісячні витрати на оплату комунальних послуг по відношенню до доходів середньої української сім'ї.

«Кабмін, а отже, й Україна загалом взяла на себе зобов'язання щодо запровадження так званої абонплати. Скоріш за все, не називаючи це абонентською платою, просто диференціюють тарифи залежно від регіону», – припустив фахівець.

За його словами, виходити варто з тих даних, які надавала раніше НКРЕКП щодо абонентської плати.

«Що більше відстань між абонентами й менша їх кількість, то більші витрати йдуть на утримання інфраструктури й, відповідно, вищими будуть тарифи», – пояснив Валентин Землянський.

Скоріш за все, до 1 жовтня цього року тарифи будуть відкориговані в бік підвищення. Ситуація розвивається за принципом «хоч тушкою, хоч опудалом», але вартість підвищуватиметься.

За словами експерта, виходячи з розрахунків «Нафтогазу» (5873 грн), якщо додати транспорт, розподіл (близько 700 грн), з урахуванням маржі НАК «Нафтогаз» і 20% ПДВ, вийде близько 8 тис. грн за 1 тис. куб. м.

«Якщо пропозиція НАК «Нафтогаз» якимось чином буде реалізована, то ми можемо отримати десятиразове зростання тарифів за три роки. В жодній країні ЄС таких речей не відбувалося. Це непідйомні суми», – резюмував Валентин Землянський.

Нагадаємо, передбачалося, що з жовтня тариф зросте на 18,84%, або на 931 грн за 1 тис. куб. м – до 5873 грн за 1 тис. куб. м без ПДВ.

Які регіони не справляються з оплатою «комуналки», а в яких – справно платять за рахунками, «Слово і Діло» проаналізувало в матеріалі «Як українці оплачували комуналку з початку року?».

Раніше аналітики порталу з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: