Уряд може спробувати застосувати більш драконівські заходи до отримувачів субсидій

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Проблема нарахування субсидій давнішня, тому дивно, чому за неї не взялися раніше. Єдиний реєстр мав бути створений від самого початку, оскільки зловживання були, є й будуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, оцінюючи намір Кабміну створити єдиний реєстр отримувачів субсидій до кінця 2017 року.

«Зловживання мають місце, тому, безумовно, єдиний реєстр дозволить принаймні спробувати навести лад. Потрібно підходити більш обережно до нарахування субсидій, оскільки є люди, які не платять і не мають поважної причини для цього, чи мають заборгованості. Перш за все має бути персональний підхід до кожного отримувача чи потенційного отримувача субсидій», – констатував Саприкін.

Експерт не виключив, що частина отримувачів субсидій можуть відсіятися.

«Не виключено, що уряд спробує застосувати більш драконівські заходи до отримувачів субсидій, оскільки коштів обмаль», – припустив він.

«Коштів у бюджеті для нарахування субсидій фактично немає. Дефіцит для забезпечення населення субсидіями перевищує 10 мільярдів гривень. Тому відкритим є питання, де взагалі братимуться кошти, а шукати їх потрібно вже зараз, до початку опалювального сезону», – пояснив спеціаліст.

Оновлена програма житлових субсидій: що змінилося?З 1 травня в Україні почала працювати оновлена програма житлових субсидій: «Слово і Діло» розібралося, які зміни чекають українців.

З іншого боку, на його думку, реєстр дозволить планувати обсяг субсидій у часі.

«Це дозволить оперувати коштами, робити перспективні плани. Крім того, є момент із нерівномірним розподіленням коштів за регіонами. Коли буде реєстр, можна буде оперувати й говорити конкретно, чи є десь дискримінація окремого регіону, яким є відсоток безробіття, становище населення? Можливо, картина стане більш прозорою», – зазначив він.

Підсумовуючи, незалежний експерт наголосив, що хоча субсидії й покривають частину коштів, але не стимулюють заощаджувати.

«Це ненормальна картина, коли більш ніж половина населення потребує субсидій. При цьому люди працюють, отримують пенсії. Що це тоді за робота та заробітна плата? Мають бути такі умови, щоб люди не сподівалися на субсидію, а розраховували на власні зароблені кошти», – резюмував Володимир Саприкін.

Які зміни чекають на отримувачів субсидій після нововведень, «Слово і Діло» з’ясовувало в матеріалі «Оновлена програма житлових субсидій. Що змінилося?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: