Чому в Німеччині заговорили про поступове скасування санкцій проти РФ і що це означає для України?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Міністр закордонних справ Німеччини, безумовно, є посадовою особою, але не останньою інстанцією. Готовності та передумов до скасування санкцій проти Росії поки немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву голови МЗС Німеччини Зігмара Габріеля про те, що потрібно крок за кроком скасовувати санкції проти РФ.

«Німецькі політики часто роблять заяви, які викликають певне здивування. Але це пов'язано не лише з тим, що є якісь демократичні традиції, які дозволяють їм робити різні заяви, не боячись зазнати критики, але й із тим, що Мінські угоди реально зайшли в глухий кут. Тому це натяк, що або необхідний пошук нових форматів, або потрібно надати імпульс реалізації «Мінська» за пунктами», – констатував Дяденко.

Політолог зазначив, що Німеччина як країна, що має тісні економічні зв'язки з РФ, намагається знайти компроміс, який би влаштував обидві сторони.

На його думку, сумнівно, що очільник МЗС озвучив те, що поки не може заявити офіційно, наприклад, Меркель.

«У них немає системи жорсткого самоконтролю. Політики можуть висловлювати ту точку зору, яку мають, у розумних рамках, щоб не втратити авторитет в очах партії, еліти, суспільства, а ось рішення ухвалюватимуться за відповідною процедурою й уповноваженими особами», – підкреслив він.

Експерт переконаний, що в цій риториці немає жодного прихованого сенсу,.

Українці стали більше підтримувати ідею введення миротворців на Донбас – опитуванняВелика частина українців підтримують введення на Донбас міжнародних миротворчих сил. Таку ідею підтримали 60% опитаних в ході свіжого соціологічного дослідження респондентів.

«Потрібно розуміти, що тема України не настільки болюча для німців. Це ближче німецьким політикам, а вони можуть висловлювати з цього приводу все, що думають. На їхній авторитет всередині Німеччини це не впливає. Якби ця заява стосувалася біженців, внутрішніх проблем, тоді можливим був би якийсь скандал або політична криза», – пояснив фахівець.

«Україна для німців – десь дуже далеко. Проблеми України вони бачать лише з екранів телевізорів. Так, змушені з нею рахуватися політики, але гострої проблеми для них не існує», – зазначив Дяденко.

На його думку, цього року санкції проти Росії не переглядатимуть.

«Немає жодних передумов до врегулювання ситуації й санкції до кінця 2017 року збережуться. Крім того, санкції переглядають через певний встановлений період. Зараз немає розуміння того, що обмеження потрібно скасувати чи посилити», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, 15 червня Сенат США ухвалив законопроект про нові санкції проти Ірану та Росії. Також раніше Україна передала ЄС факти обходу Росією санкцій через низку європейських країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: