Українці стали більше підтримувати ідею введення миротворців на Донбас – опитування

Читать на русском
Велика частина українців підтримують введення на Донбас міжнародних миротворчих сил. Таку ідею підтримали 60 відсотків опитаних в ході свіжого соціологічного дослідження респондентів.

Велика частина українців підтримують введення на Донбас міжнародних миротворчих сил. Таку ідею підтримали 60% опитаних під час свіжого соціологічного дослідження респондентів.

Такими є результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє «Слово і Діло».

Негативно до ідеї введення миротворців ставляться 21% опитаних, ще 19% – не змогли відповісти.

У більш ранніх опитуваннях ідею введення миротворців підтримали 58% громадян – у травні 2016 року, і 53% – в жовтні 2015 року.

Найбільшу кількість прихильників така ідея знайшла в центрі та на заході країни – 67%, найменше хочуть введення миротворців на Донбас на півдні – 36%. На сході України позитивно ставляться до ідеї 55% опитаних.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в Україні буде відкритий офіс підтримки ООНСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому 55% респондентів вважають, що території ОРДЛО мають залишитися в складі України на тих же умовах, що й раніше, і лише кожен п'ятий вважає, що потрібно надати цим територіям більше незалежності.

Також 55% населення країни переконані, що потрібно посилити контроль за перетином лінії розмежування, а 69% впевнені, що контроль за виплатами внутрішньо переміщеним особам потрібно посилити, щоб уникнути зловживань.

Крім того, 23% опитаних вважають, що потрібно визнати ОРДЛО окупованими територіями та припинити з ними будь-які контакти, в тому числі й заборонити переміщення людей через лінію дотику.

Одночасно майже така ж кількість людей – 22% – вважають, що потрібно зберігати режим економічної блокади, але при цьому підтримувати гуманітарні відносини, й рівно стільки ж упевнені, що потрібно дозволити торгівлю критично важливими товарами й підтримувати гуманітарні зв'язки.

Ще 15% учасників опитування висловили думку, що потрібно максимально розвивати зв'язки з непідконтрольними територіями.

Прихильники та противники спрощення режиму перетину лінії розмежування розділилися приблизно порівну – 38% і 40%.

Третина опитаних хочуть зняти обмеження соціальних і пенсійних виплат для мешканців ОРДЛО, але 42% – проти такої ідеї.

Для досягнення миру на Донбасі 38% пропонують тиснути на Росію на міжнародному рівні й посилювати санкції, 28% вважають, що потрібно успішно відновлювати нормальне життя на підконтрольних територіях Донбасу.

За військове вирішення проблеми ОРДЛО висловилися 14% респондентів і по 12% виступають за особливий статус і проведення там законних виборів.

Дослідження проводилося в період з 9 до 13 червня, були опитані 2018 респондентів старше 18 років у всіх регіонах країни за винятком Криму та ОРДЛО. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, 23 квітня президент Петро Порошенко запропонував США ввести на Донбас миротворців ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: